131 gloednieuwe bussen voor De Lijn

Alle 2200 bussen hebben binnenkort een roetfilter

De Vlaamse Regering heeft De Lijn groen licht gegeven voor een investering van 27 miljoen euro in 131 bussen. Het contract gaat naar de Vlaamse constructeur VDL uit Roeselare. ‘Vlaanderen blijft investeren in zuinige en aantrekkelijke bussen die nieuwe gebruikers kunnen verleiden’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. De eerste nieuwe voertuigen worden in het najaar in gebruik genomen. Wanneer de nieuwe bussen geleverd zijn, hebben alle 2200 bussen van De Lijn een roetfilter. Die beperkt zeer sterk de uitstoot van het schadelijke fijn stof.

 

Schoonste dieselmotoren op de markt

Bij de toewijzing van het contract lag de nadruk op kwaliteit, duurzaamheid en de zogenaamde ‘total cost of ownership’: niet alleen de aankoopprijs, maar ook de kosten voor verbruik en onderhoud. Alle nieuwe voertuigen zijn uitgerust met Euro VI-motoren, de schoonste dieselmotoren op de markt.

 

131 x modern comfort voor de reizigers

De vernieuwing van de vloot is belangrijk om te kunnen voldoen aan de hedendaagse verwachtingen van de reizigers. Om ook mensen te overtuigen die vandaag nog geen gebruik maken van het openbaar vervoer, moet De Lijn kunnen uitpakken met schone, moderne en comfortabele bussen.

 

1 jaar werk voor 100 mensen

Dankzij de investering kan busbouwer VDL uit Roeselare een volledig jaar werk bieden aan 100 mensen. De bestelling omvat 121 streekbussen van het type Citea SLE. Daarvan gaan er 21 naar de provincie Antwerpen, 47 naar Limburg , 19 naar Oost-Vlaanderen , 15 naar Vlaams-Brabant en 19 naar West-Vlaanderen.  Daarnaast mag VDL ook 10 rijschoolbussen leveren.

 

‘Investeren in de toekomst’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘De Vlaamse Regering bespaart op de eigen werking en vindt zo de ruimte om te investeren in de toekomst: in modern, comfortabel en aantrekkelijk openbaar vervoer.’

 

‘Grote bijdrage aan schonere lucht’

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘De Lijn is de eerste Europese vervoermaatschappiij die op grote schaal roetfilters in gebruik heeft genomen. De voorbije 10 jaar hebben we ongeveer 10 miljoen euro geïnvesteerd  in roetfilters en zo een grote steen bijgedragen aan schonere lucht in Vlaanderen. Al in 2000 hebben we de eerste roetfilter geïnstalleerd op een Leuvense stadsbus. Vervolgens werden er 1250 geïnstalleerd op bussen  die al in gebruik waren. Sinds 2006 hebben onze nieuwe bussen een roetfilter van bij de levering.’

 

80 % minder fijn stof

Na de levering van deze bestelling hebben alle bussen van De Lijn een roetfilter, uitgezonderd enkele bussen waarop het technisch niet kan. Dankzij deze filters en de aankoop van bussen met schonere motoren heeft De Lijn de uitstoot van fijn stof door haar bussen de voorbije vijf jaar met 80 procent doen dalen. Ook de uitstoot van NOx (veroorzaakt zure regen) en onverbrande koolwaterstoffen (kankerverwekkend) daalde zeer sterk.

Fijn stof is zo klein dat het makkelijk in de luchtwegen en de bloedbaan terechtkomt en de organen aantast. Het kost elke Vlaming gemiddeld bijna een gezond levensjaar.

 

80 % bussen toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Na de instroom van deze bussen zal 80 procent van de eigen bussen van De Lijn toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Met de wegbeheerders wil De Lijn ook een actieplan voor toegankelijke haltes opmaken.

 

374 miljoen aan nieuwe bussen en trams sinds 2012

Sinds 2012 heeft De Lijn 88 nieuwe trams en 624 nieuwe bussen besteld: 138 hybride bussen, 5 waterstofbussen, 3 elektrische bussen en 493 dieselbussen met EURO VI-motor.  Alles samen gaat het om een investering van 374 miljoen euro in nieuwe voertuigen.

Daarnaast loopt de procedure voor de aankoop van 146 trams, goed voor 25 procent extra tramcapaciteit. De nieuwe trams moeten de Kusttrams en kleine trams in Antwerpen en Gent vervangen. Voor deze aanbesteding is 320,2 miljoen euro voorzien in het investeringsprogramma van De Lijn. Als de procedure vlot verloopt, verschijnen de eerste nieuwe trams in 2018 in het straatbeeld.

 

Verdeling van de bestelling per provincie
  Antwerpen Limburg Oost-Vl. Vl.-Brabant West-Vl.
Streekbus VDL Citea SLE 21 47 19 15 19

 

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.