Flexity 2-tram heet voortaan Albatros

10 Albatrostrams beginnen te rijden op Gentse tramlijn 1

De Flexity 2-tram van De Lijn zal voortaan Albatros heten. De naam werd gekozen uit meer dan 3 000 inzendingen. Gentenaar Gunther Govaert bedacht de naam, die verwijst naar de manier waarop de gelijknamige vogel stil en zonder veel moeite door de lucht zweeft. Met de oproep om namen in te sturen wilde De Lijn de Vlamingen een alternatief laten bedenken voor Flexity 2, de naam van constructeur Bombardier.

 

Meer dan 3000 inzendingen
Eind april lanceerde lanceerde De Lijn een oproep om namen in te sturen voor de nieuwe tram. Dat leverde meer dan 3000 inzendingen op via de website en social media. De hashtag #tramzktnaam was zelfs trending op de microblogsite Twitter. De naam Albatros werd gekozen uit een shortlist van zes namen: Albatros, Anaconda, Gazelle, GegAnt, Limo en Tramigo.

 

‘Hopelijk nog veel Albatrossen erbij’
Een trotse peter Gunther Govaert:

‘De naam Albatros verwijst naar de gelijknamige vogel. De albatros is een van de grootste vliegende vogels en kan met weinig energie heel ver vliegen. Zoals deze tram dus.’

Gunther Govaert is blij dat De Lijn heeft gekozen voor zijn inzending:

‘Ik ben een trouwe tramgebruiker en heb zelfs de tram genomen naar mijn trouw op het stadhuis. Hopelijk krijgt Gent er nog veel Albatrossen bij.’

 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is blij met de nieuwe naam en de nieuwe trams: 

'Een prachtige naam voor een prachtige tram. Deze gloednieuwe trams bieden de reizigers in Gent veel meer comfort én meer plaats. De Albatros zal tot 2 000 reizigers per uur extra kunnen vervoeren. Met dit soort gerichte investeringen in extra kwaliteit wil ik meer reizigers verleiden om voor het openbaar vervoer te kiezen.'

 

Suikerbonen op lijn 1
Samen met peter Gunther Govaert heeft Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts maandagochtend de eerste Albatrostram gedoopt aan Gent Sint-Pieters. Om de nieuwe naam te vieren, deelt De Lijn maandag suikerbonen uit op tramlijn 1. De 10 Gentse Albatrostrams rijden vanaf 11 mei op lijn 1 van Flanders Expo naar Evergem. De eerste Albatrossen voor Antwerpen worden midden mei geleverd. Na de grote vakantie beginnen ze te rijden op lijn 15 Boechout-Linkeroever.

 

Buffalongo, Trammelang en Lieve kleine piranha
Bij de inzendingen waren verwijzingen naar lange of grote dieren legio. Zo kwamen rups, duizendpoot, gazelle, giraf, hagedis en salamander vaak voor. Heel wat mensen zagen gelijkenissen met slangen: anaconda, cobra en python. Er waren ook heel wat woordgrapjes als Trammelang, (Tram) Pauline en Trambo.

Supporters van AA Gent deden een duit in het zakje met  Buffalongo en den Buffalo. Er waren ook typisch Gentse of Antwerpse inzendingen: Lange Jacob, Lieve kleine piranha, De Vos of Lange Wapper. Omdat de trams ook in Antwerpen zullen rijden, kon de winnende naam niet gelinkt zijn aan een van beide steden.

2015-05-11---infografiek-Albatrostram-XL.pdf

PDF - 4.4 Mb

2015-05-11---persbericht-De-Lijn---nieuwe-tram-heet-Albatros.pdf

PDF - 127 Kb

Eva De Wolf

Woordvoerster De Lijn Antwerpen, De Lijn

Isabelle Colbrandt

Woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.