Nationale vakbondsbetoging verstoort dienstverlening De Lijn

Actuele overzichten op www.delijn.be

(stand van zaken 5.45 uur) – De nationale vakbondsbetoging van deze middag verstoort de dienstverlening van De Lijn op verschillende plaatsen in Vlaanderen. De hinder is het grootst op de stadsnetten. Reizigers vinden een actuele stand van zaken op www.delijn.be. 

Antwerpen

De dienstverlening is zwaar verstoord in de provincie Antwerpen. In de stad Antwerpen zijn er nauwelijks bussen of trams. Ook van Antwerpen naar het noorden van de provincie (lijnenbundels 600 en 700) is er amper aanbod. In de regio Mechelen rijdt de helft van de bussen.   

 

Oost-Vlaanderen

De Gentse trams 1, 4 en 21 rijden om het halfuur, net als de stadsbussen 3, 5, 6 en 9. In Gent rijden de stadsbussen 17-18-38-39 niet.

Op de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas is er ook hinder: de helft van de bussen is niet uitgereden. Ook op de streeklijnen elders in de provincie vallen ritten weg.

 

Vlaams-Brabant

De grootste hinder in de regio Dilbeek en het Pajottenland. Daardoor zijn de assen Ninove – Brussel (126-127-128) en Halle-Brussel (170-171) zwaar verstoord. In Leuven en Grimbergen is er lichte hinder: 85 à 90 procent van de chauffeurs is uitgereden. De schoolritten worden zo goed mogelijk uitgevoerd.

 

West-Vlaanderen

In de kustprovincie rijdt globaal genomen 60 procent van de chauffeurs.  Bij de Kusttram is dat een tram op vier. Het stadsnet Roeselare rijdt normaal.

 

Limburg

In Limburg is 60 procent van de bussen uitgereden. Alle stadsnetten zijn zwaar verstoord. In Genk rijdt een kwart van de G-lijnen, in Hasselt iets minder dan de helft van de H-lijnen en in Tongeren 40 procent van de T-lijnen. In Sint-Truiden is ruim 60 procent van de chauffeurs opgedaagd.

Op volgende belbussen kan een groot aantal ritten niet gereserveerd worden: 702 – 703 – 704 – 706 – 707 – 710 – 717 – 718 – 719 – 726 – 729 – 734 – 736. 

Contacteer ons
Eva De Wolf Woordvoerster De Lijn Antwerpen, De Lijn
Isabelle Colbrandt Woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn
Nico Justé De Lijn Vlaams-Brabant
Inge Debruyne Woordvoerster De Lijn West-Vlaanderen, De Lijn
Eva De Wolf Woordvoerster De Lijn Antwerpen, De Lijn
Isabelle Colbrandt Woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn
Nico Justé De Lijn Vlaams-Brabant
Inge Debruyne Woordvoerster De Lijn West-Vlaanderen, De Lijn
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.