Nieuwe app verwittigt reizigers wanneer ze moeten afstappen

Get Ready! promoot vernieuwde reisinfo

De nieuwe reisinfoapp van De Lijn verwittigt reizigers wanneer ze aan hun volgende halte zijn. Na een succesvolle test is deze functie geïntegreerd in de nieuwe versie van de toepassing. Met de app wil de vervoermaatschappij het mensen makkelijker maken om de bus of tram te nemen. Een spotje met boysband Get Ready! promoot de nieuwe app.

 

 

‘Een reisbegeleider in je zak’
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘Ik wil nog meer Vlamingen verleiden om te kiezen voor het openbaar vervoer, en investeer daarom in meer comfort. Met deze app biedt De Lijn modern gebruiksgemak. Reizigers die een onbekend traject moeten nemen, kunnen nu zonder angst of onzekerheid kiezen voor de bus: de app geeft hen alle informatie die ze maar nodig hebben. Deze concrete innovatie maakt van De Lijn meer dan ooit het stressvrije alternatief.’

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘Het groeiende aantal gebruikers van smartphones daagt ons uit om onze apps te blijven verbeteren. Elke maand geeft de routeplanner van De Lijn 4,5 miljoen reisadviezen. Tablets en smartphones nemen daarvan 55 procent voor hun rekening. Onze nieuwe app is een reisbegeleider in je zak: hij geeft je al onze dienstregelingen en zegt waar je moet afstappen. Daarnaast geeft hij je ook realtime vertrekinfo en kan je met een paar vingerbewegingen een sms-ticket bestellen. De live updates over verstoringen op de route die je hebt geactiveerd, zijn een extra service om onze reizigers tijdens de rit te informeren.

 

Verwittiging 3 minuten voor afstaphalte
Om te weten aan welke halte ze moeten afstappen, kiest een gebruiker van de app eerst de lijn die hij wil nemen. Op basis van de gps-positie toont de app dan de lijnen in de buurt. Vervolgens duidt de gebruiker de halte aan waar hij wil afstappen. De app toont dan de volgende haltes met mogelijke aansluitingen en de bijhorende reistijd. Drie minuten voor de afstaphalte krijgt de reiziger een signaal. 

Is de app geopend, dan verschijnt een melding op het scherm. Als de app gesloten is, is een geluid te horen en trilt de smartphone. De toepassing is beschikbaar in Google Play en iTunes.  

 

Verstoringen op actieve route
Daarnaast kan een gebruiker de route die hij wil nemen instellen als actieve route. Naast de verwittigingen om te vertrekken en af te stappen, krijgt hij ook meldingen van verstoringen op dat traject.  

 

Get ready om af te stappen
Om de nieuwe app te promoten, lanceert De Lijn een spotje met boysband Get Ready!. Daarin vraagt een busreiziger zich af wanneer hij moet afstappen. Na het zien van Buffalo’s (plateauschoenen die populair waren in de jaren ’90) mijmert hij dat het wel cool zou zijn als alles opnieuw jaren negentig zou zijn. Waarop de toen erg populaire boysband Get Ready! in de bus verschijnt om zijn hit Diep (zo diep) te zingen. En de reiziger opschrikt omdat hij een alarm krijgt dat hij moet afstappen.

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.