14 % minder zwartrijders bij De Lijn in 2014

Geestigste uitvluchten gebundeld in filmpje

De eerste 4 maanden van dit jaar heeft De Lijn 13 procent meer reizigers gecontroleerd dan dezelfde periode in 2013. De intensievere controles leveren resultaat op: 2,4 procent van de gecontroleerde reizigers kon geen geldig vervoerbewijs voorleggen. Dat is het laagste aandeel ooit. Uit een rondvraag bij controleurs blijkt dat de meeste zwartrijders zeggen dat ze vergeten hadden een vervoerbewijs te kopen. Omdat zwartrijders controleurs de gekste uitvluchten geven, heeft de vervoermaatschappij een aantal geestige smoezen in een filmpje verwerkt.
 

Zwartrijden op laagste niveau ooit

De eerste 4 maanden van dit jaar werden 777 074 reizigers gecontroleerd. Dat zijn er 86 678 meer dan dezelfde periode in 2013. Toen werden 690 396 reizigers gecontroleerd.

In verhouding werden 14 procent minder zwartrijders betrapt. De controleurs stelden begin dit jaar 18 942 processen-verbaal op, tegenover 19 610 voor dezelfde periode in 2013. In 12 procent van de gevallen (2 364 keer) werd een PV uitgeschreven omdat de reiziger zijn sms-ticket had aangevraagd nadat de controleur was opgestapt. Om in orde te zijn, moet een reiziger zijn sms-ticket aanvragen vóór het opstappen.

Door meer te controleren, is zwartrijden gedaald tot het laagste niveau ooit. De eerste vier maanden van dit jaar liep 1 reiziger op 42 (2,4 %) tegen de lamp. De eerste 4 maanden van 2013 was dat 2,8 procent (1 reiziger op 36), in 2008 ging het om 3,2 procent (1 reiziger op 31).

 

'Betrapt worden op zwartrijden, is altijd een beetje groen lachen'

Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn:

'Door sinds 2011 meer te controleren en sommige controles aan te kondigen, is het aantal betrapte reizigers gedaald tot het laagste niveau sinds 2008. Het gaat de goede kant uit, maar we laten de aandacht niet verslappen. Met een compilatiefilmpje van geestige uitvluchten willen we mensen aansporen om een geldig vervoerbewijs te kopen. Want geen enkele uitvlucht is goed genoeg om niet te betalen. En betrapt worden op zwartrijden, is altijd een beetje groen lachen.'

 

Populairste uitvluchten zwartrijders

Regelmatig krijgen controleurs een uitvlucht te horen van een zwartrijder die aan een proces-verbaal wil ontsnappen. De controleurs van De Lijn stelden een top vijf op van populairste uitvluchten:

  1. Oeps! Vergeten!
  2. Het was maar voor één halte hoor.
  3. De bus zat overvol en ik geraakte niet tot bij het bakje om mijn kaart te valideren.
  4. Ik heb geen krediet meer op mijn gsm en kan dus geen sms-ticket aankopen.
  5. Ik wist niet dat mijn abonnement verlopen was.

 

Altijd proces-verbaal bij vaststelling zwartrijden

Een controleur oordeelt zelf niet over de reden die een zwartrijder aanhaalt. Het proces-verbaal dat hij opstelt, is een vaststelling dat de reiziger geen geldig vervoerbewijs had. Als het PV leidt tot een boete, kan de reiziger bij de dienst Administratieve Boetes argumenten indienen om die te laten seponeren.

Contacteer ons
Tom Van de Vreken woordvoerder, De Lijn
Tom Van de Vreken woordvoerder, De Lijn
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.