(14.00 uur) Dienstverlening ook na ploegenwissel verstoord

Info via https://verstoring.delijn.be/

(update 14.00 uur) – De vakbondsactie tegen de pensioenplannen van de regering verstoort de dienstverlening van De Lijn in heel Vlaanderen. Er is hinder op zowel stadsnetten als streeklijnen. Om belangrijke lijnen zo goed mogelijk te bedienen, test De Lijn vandaag het systeem waarbij werkwillige chauffeurs wordt gevraagd om prioritaire ritten voor hun rekening te nemen. 

Reizigers vinden vandaag en de komende dagen meer informatie op https://verstoring.delijn.be/. Doordat ook een aantal bedienden staken, zijn de aangeleverde overzichten vanuit de stelplaatsen soms minder snel beschikbaar dan gewoonlijk. 

 

Antwerpen: na 19 uur nauwelijks aanbod op stadslijnen Antwerpen

Na de ploegwissel rijdt in de stad Antwerpen een kwart van de trams en de bussen. Tramlijn 10 rijdt om het kwartier, tram 6 om het halfuur. Deze laatste trams rijden over lijn 2 naar Hoboken, zodat ook het stuk Hoboken - Olympiade bediend wordt. Tramlijnen 3 en 15 rijden om het halfuur

​Op de stadsbuslijnen 13, 17, 20, 21 en 22 wordt elk halfuur gereden. Na 19.00 uur zal er nog amper aanbod zijn op de stadslijnen 1, 13, 17, 19, 20, 21, 22, 23, 30/34 en 33.

Fans van Marco Borsato zoeken best een alternatief om naar het concert in het Sportpaleis te gaan.

In het noorden van Antwerpen rijdt ongeveer een derde van de bussen. Op de belangrijkste lijnen wordt als volgt gereden:

  • Lijn 640 rijdt elk halfuur tot circa 19.00 uur
  • Lijn 770 rijdt elk halfuur tot circa 19.00 uur

Op het Mechelse stadsnet rijdt circa 90 procent. Details via verstoring.delijn.be.

 

Limburg: helft chauffeurs uitgereden

In Limburg is in de namiddag de helft van de chauiffeurs op de baan. De hinder is voelbaar op de streeklijnen in de hele provincie. Op de stadsnetten van Sint-Truiden, Genk en Tongeren rijden nauwelijks bussen. Op het stadsnet in Hasselt is de  situatie iets beter, maar ook daar rijden minder bussen dan op een gewone woensdag.  De belbussen ondervinden eveneens hinder.  Belbusgebruikers wiens gereserveerde rit uiteindelijk niet uitgevoerd wordt, worden persoonlijk verwittigd door de belbusoperatoren. Details via verstoring.delijn.be.

 

Oost-Vlaanderen: geen stadslijnen na 20 uur

In Gent rijden stadsbussen 3 en 5 om het kwartier. Buslijnen 6, 9 en 39 rijden om het halfuur. Buslijnen 8, 17, 18 en 38 rijden niet.

Op tramlijn 1 kunnen reizigers rekenen op een tram om de 7,5 minuten, tramlijnen 2 en 4 (kant UZ) rijden om de twintig minuten. Tramlijn 4 (kant Ledeberg) rijdt om het halfuur.

Na 20 uur is er geen bediening meer op de stadslijnen in Gent. Het nachtnet rijdt wel uit, maar kan ook verstoord zijn.

Ook de stadsnetten van Aalst en Sint-Niklaas ondervinden hinder. In Aalst worden 3 op de 10 ritten uitgevoerd. In Sint-Niklaas is dat de helft.

In de streek rond Gent rijdt de helft van de bussen. Verder van Gent  is dat beter: in de Denderstreek is dat 80 procent, de Vlaamse Ardennen halen 95 procent, het Waasland haalt 77 procent. Details via verstoring.delijn.be.

 

Vlaams-Brabant: twee derde aan de slag in Noordrand, Leuven en Oost-Brabant

In Leuven, Oost-Brabant en de Noordrand is bijna twee derde van de chauffeurs aan het werk. In het Pajottenland is de hinder wat groter, daar rijdt ruim de helft. Ook op een aantal lijnen uitgebaat door onderaannemers rijden er vandaag minder bussen. 

In de provincie rijden er chauffeurs op onder meer de volgende belangrijke lijnen: 3, 4, 230, 240, 250, 260, 358, 370, 390 en 395. Het is nog af te wachten of op deze lijnen het normale aantal ritten kan aangeboden worden. Details via verstoring.delijn.be.

 

West-Vlaanderen: meeste hinder in kustregio

In de West-Vlaanderen is de hinder het grootst aan de kust. Daar rijdt zo’n 60 procent  van de bussen en kusttrams. In de regio’s Kortrijk, Ieper en Brugge is ongeveer 70 procent de bussen uitgereden op zowel de streek- als de stadslijnen. Enkel de stadsbussen in Roeselare rijden helemaal volgens het boekje. Details via verstoring.delijn.be.

Contacteer ons
Tom Van de Vreken Woordvoerder VVM De Lijn / Antwerpen, De Lijn
Marianne Thysebaert Woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn
Joachim Nijs Woordvoerder De Lijn Vlaams-Brabant, De Lijn
Inge Debruyne Woordvoerster De Lijn West-Vlaanderen, De Lijn
Tom Van de Vreken Woordvoerder VVM De Lijn / Antwerpen, De Lijn
Marianne Thysebaert Woordvoerster De Lijn Oost-Vlaanderen, De Lijn
Joachim Nijs Woordvoerder De Lijn Vlaams-Brabant, De Lijn
Inge Debruyne Woordvoerster De Lijn West-Vlaanderen, De Lijn
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.