1e draadloos geladen, volledig elektrische bussen van het land rijden in Brugge

Geen uitstoot en muisstil

De eerste draadloos geladen, volledig elektrische bussen van het land rijden sinds zaterdag in Brugge. De primeur is voor De Lijn, dat drie elektrische bussen inzet. ‘Vlaanderen blijft investeren in de vernieuwing van de vloot van De Lijn. Met dit proefproject toont De Lijn zich nogmaals als innovatieve en milieubewuste vervoermaatschappij’, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts.

 

‘Minder uitstoot, meer comfort’

De elektrische bussen zijn geen vrijblijvende stunt. De Vlaamse Regering wil hiermee investeren in vernieuwing en vergroening. Zo krijgt ook de Vlaamse economie een boost. Op lange termijn is de ontwikkeling van nieuwe aandrijftechnologie ook nodig: de voorraad fossiele brandstoffen is immers eindig.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘Ik blijf investeren in de vernieuwing van de vloot van De Lijn. Met moderne, snelle en comfortabele voertuigen kunnen we nog meer Vlamingen verleiden om te kiezen voor het openbaar vervoer. De elektrische bussen zijn niet alleen de schoonste, maar ook de stilste van het land. Dat allemaal dankzij Vlaams vernuft van onze eigen bedrijven. Dit is echt een investering in de toekomst.’

 

‘3 x stiller dan gewone bus’

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘De elektrische bussen hebben twee grote voordelen. Deze bussen stoten helemaal niets uit, dus ook geen schadelijke stoffen als CO2 (veroorzaakt broeikasgassen), NOx (zure regen, schadelijk voor de gezondheid) en fijn stof (schadelijk voor hart en luchtwegen). Omdat De Lijn alleen groene stroom koopt, is er ook bij de productie van de energie geen uitstoot. Daarnaast zijn de bussen erg stil door de afwezigheid van een dieselmotor. Een zoemtoon is het enige wat je hoort. Bij het vertrek aan de halte is de bus ook 3 keer stiller dan een gewone dieselbus.’

 

Opgeladen in 12 minuten

Het duurt 12 minuten om de elektrische bus inductief te laden. Bij dit proces wordt elektrische energie via een magnetisch veld overgebracht tussen het laadstation en de bus. Een stroom door een spoel wekt een magnetisch veld op. Dit zorgt voor een spanning in een tweede spoel, waarin een stroom begint te lopen. De technologie is dezelfde als bij een inductiekookplaat en een elektrische tandenborstel die inductief geladen wordt, maar dan met een veel hoger vermogen. Er komt geen kabel aan te pas.

Met een volle batterij kan de bus 45 minuten rijden. Dat is ruim voldoende voor het traject van het Brugse station naar ’t Zand. Na enkele ritten worden de bussen bijgeladen. Op weekdagen rijden er twee bussen, op zaterdag is er een bus. De elektrische bussen bieden plaats aan 44 reizigers, waarvan 17 zitplaatsen.

 

Vlaamse bedrijven doen ervaring op  met precommerciële voertuigen

De elektrische bussen zijn een onderdeel van het proefproject EVTecLab van de Vlaamse overheid. Daarbij doen De Lijn en transportbedrijven ervaring op met precommerciële voertuigen ontwikkeld door Vlaamse bedrijven. Het gaat om twintig bestelwagens, twee vrachtwagens, drie volledig elektrische bussen en een waterstofbus. De voertuigen zijn uitgerust met dataloggers, toestellen die gegevens bijhouden tijdens het rijden. Op basis van de verzamelde informatie onderzoekt EVTecLab de elektrische aandrijftechnologieën, energieconsumptie, batterijveroudering en het rijgedrag.

 

1,5 miljoen voor proefproject

In het proefproject werd 4,5 miljoen euro geïnvesteerd, waarvan 1,5 miljoen voor de elektrische bussen en het inductieve laadstation. De voertuigen werden gebouwd door Van Hool uit Koningshooikt (Lier). Bombardier stelde haar PRIMOVE-technologie voor inductief laden ter beschikking. Leclanché (het vroegere Trineuron) uit Malle leverde de batterijen en nachtladers. Flanders Make, iMinds en de Vrije Universiteit Brussel (VUB) zorgen voor de wetenschappelijke en technologische expertise en ondersteuning. Punch Powertrain uit Sint-Truiden coördineert EVTecLab.

 

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder, Kabinet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Jeroen Tiebout Woordvoerder, Kabinet Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.