1e zelfrijdende bus in België stapje dichterbij

De Lijn en Brussels Airport halen internationale expertise in huis

Woensdag 23 september 2015 — De eerste zelfrijdende bus in België komt een stapje dichterbij. De Lijn en Brussels Airport hebben voor de ondersteuning van het proefproject een contract afgesloten met Ricardo Nederland B.V. Het is de bedoeling dat de eerste autonome shuttlebussen in 2018 beginnen te rijden op de luchthaventerreinen in Zaventem.

 

‘De boot niet missen’
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts ijvert al geruime tijd voor een proefproject met zelfrijdende voertuigen: 

‘Om de boot naar de toekomst niet missen, investeer ik in een voorsprong voor Vlaanderen. Zelfrijdende bussen kunnen de dienstverlening verbeteren op plaatsen waar dit niet haalbaar is met gewone bussen, bijvoorbeeld in bedrijvenzones. Daarnaast kan deze technologie het voor de chauffeurs ook veiliger maken op de weg.’

 

Ricardo Nederland B.V. haalt ondersteuningsopdracht binnen
Na een Europese aanbesteding werd het bedrijf Ricardo Nederland B.V. aangesteld om De Lijn en Brussels Airport te begeleiden op vlak van veiligheid, technologie en beheer. 

Minister Weyts:

‘De Lijn heeft veel ervaring met bussen, maar voor zelfrijdende exemplaren moeten we expertise van buitenaf aantrekken. Alleen met een gespecialiseerde partner kunnen we het proefproject in Zaventem vleugels geven.’ 

De volgende stap is de opmaak van het bestek voor de constructeurs van autonome bussen. Dat moet volgend voorjaar klaar zijn. In september 2016 wordt de opdracht voor de levering van de bussen gegund.  

 

Maidenrit in 2018
Als alles volgens plan verloopt, beginnen de eerste autonome shuttlebussen in 2018 te rijden op de terreinen van Brussels Airport. Dat gebeurt in gemengd verkeer op de private wegen tussen de parkings, het luchthavengebouw en de bedrijven. De luchthaven verwelkomt dagelijks 20.000 personeelsleden en 50.000 reizigers.

Trajecten die onderzocht worden met het oog op de invoering van een zelfrijdende bus in 2018.