1e zelfrijdende bus in België stapje dichterbij

De Lijn en Brussels Airport halen internationale expertise in huis

De eerste zelfrijdende bus in België komt een stapje dichterbij. De Lijn en Brussels Airport hebben voor de ondersteuning van het proefproject een contract afgesloten met Ricardo Nederland B.V. Het is de bedoeling dat de eerste autonome shuttlebussen in 2018 beginnen te rijden op de luchthaventerreinen in Zaventem.

 

‘De boot niet missen’
Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts ijvert al geruime tijd voor een proefproject met zelfrijdende voertuigen: 

‘Om de boot naar de toekomst niet missen, investeer ik in een voorsprong voor Vlaanderen. Zelfrijdende bussen kunnen de dienstverlening verbeteren op plaatsen waar dit niet haalbaar is met gewone bussen, bijvoorbeeld in bedrijvenzones. Daarnaast kan deze technologie het voor de chauffeurs ook veiliger maken op de weg.’

 

Ricardo Nederland B.V. haalt ondersteuningsopdracht binnen
Na een Europese aanbesteding werd het bedrijf Ricardo Nederland B.V. aangesteld om De Lijn en Brussels Airport te begeleiden op vlak van veiligheid, technologie en beheer. 

Minister Weyts:

‘De Lijn heeft veel ervaring met bussen, maar voor zelfrijdende exemplaren moeten we expertise van buitenaf aantrekken. Alleen met een gespecialiseerde partner kunnen we het proefproject in Zaventem vleugels geven.’ 

De volgende stap is de opmaak van het bestek voor de constructeurs van autonome bussen. Dat moet volgend voorjaar klaar zijn. In september 2016 wordt de opdracht voor de levering van de bussen gegund.  

 

Maidenrit in 2018
Als alles volgens plan verloopt, beginnen de eerste autonome shuttlebussen in 2018 te rijden op de terreinen van Brussels Airport. Dat gebeurt in gemengd verkeer op de private wegen tussen de parkings, het luchthavengebouw en de bedrijven. De luchthaven verwelkomt dagelijks 20.000 personeelsleden en 50.000 reizigers.

2015-09-23---persbericht-De-Lijn---1e-zelfrijdende-bus-in-Belgi_-stapje-dichterbij.pdf

PDF - 124 Kb

Jeroen Tiebout

Woordvoerder, kabinet minister Weyts

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.