22 extra trams op lijnen 3, 5 en 9 voor Antwerp Marathon en Ten Miles

22 extra trams op lijnen 3, 5 en 9 voor Antwerp Marathon en Ten Miles

Premetrostation Groenplaats zondag niet bediend van 16 tot 20 uur

Om lopers en supporters zondag zo vlot mogelijk te vervoeren naar de Antwerp Marathon en Ten Miles, zet De Lijn samen met organisator Golazo 22 extra trams in op de lijnen 3, 5 en 9. Om veiligheidsredenen wordt het station Groenplaats die dag niet bediend van 16 tot 20 uur. Voor het vlotte verloop van de loopwedstrijden volgen een aantal tram- en buslijnen een aangepast traject. Details zijn te vinden in de reisinfo van De Lijn.

 

22 extra trams

Doordat heel wat straten op en langs het parcours zijn afgesloten, is de tram de beste manier om naar de stad te komen. Om zo veel mogelijk mensen te laten genieten van beide evenementen, zet De Lijn samen met organisator Golazo 22 extra trams in. Het gaat om lagevloertrams met 175 tot 250 plaatsen. De extra trams rijden op drie lijnen die Linkeroever bedienen:

  • 3 (P+R Merksem – P+R Linkeroever)
  • 5 (Wijnegem – P+R Linkeroever)
  • en 9 (op het stuk Berchem station – P+R Linkeroever)

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (die zondag ook deelneemt): 

‘Tijdens de Ten Miles is er extra vraag, dus zorgt De Lijn voor extra aanbod. Dankzij de recordinvesteringen in nieuw rollend materieel hebben we de nodige trams om bij grote evenementen zoals de Antwerp Marathon en Ten Miles extra capaciteit te bieden.’

‘Vertrek op tijd’

De Lijn raadt lopers en supporters aan om ruim op tijd te vertrekken. Met de extra trams zitten de premetrotunnels aan hun limiet. Bij vlot verkeer kunnen ze 7200 mensen per uur door de tunnels vervoeren. Door de grote drukte vergt het in- en uitstappen meer tijd, waardoor de trams langer stilstaan aan het perron.

Op tijd vertrekken geldt in het bijzonder voor wie vanuit Boechout of Mortsel tram 7 of 15 neemt. Doordat het parcours van de marathon in Berchem de tramsporen kruist, houdt de politie het verkeer daar tegen voor de lopers. De reistijd kan hierdoor oplopen.

 

Premetrostation Groenplaats zondag niet bediend van 16 tot 20 uur

Om de reizigers zo vlot mogelijk aan- en af te voeren, stoppen de trams zondag van 16 tot 20 uur niet in premetrostation Groenplaats. Deze maatregel voorkomt ‘overcrowding’: doordat het station maar één toegang heeft, botsen de toekomende en vertrekkende reizigersstromen  met elkaar aan de deuren van de tram. Het vlakbij gelegen station Meir wordt wel de hele dag bediend. Dit is veel groter en heeft uitgangen aan beide uiteinden van de perrons.

Vanop de Melkmarkt (tram 11 en 24) kunnen de reizigers ook met het veer aan het Steenplein naar Linkeroever.

 

Aangepaste trajecten voor 2 tramlijnen en 20 buslijnen

Om de deelnemers aan de Ten Miles en de Antwerp Marathon veilig te laten lopen, past De Lijn een aantal trajecten aan. Dat is zo voor de tramlijnen 4 en 8 op het Zuid, en voor een twintigtal buslijnen:13, 14, 17, 20, 21, 22, 23, 33, 90, 91, 92, 141, 180, 181, 182, 183, 290, 295 en 500. Bus 36 volgt zondag een aangepast traject op Linkeroever. Details zijn te vinden in de reisinfo van De Lijn en aan de haltes.

 

Onbeperkt aantal ritten voor 7 euro

Een dagpas voor een onbeperkt aantal ritten op zondag kost in voorverkoop 7 euro, en 9 euro bij de chauffeur. Hij is te koop op P+R Merksem en aan de infostand van De Lijn in de Runner’s Lab Expo (Fr. Van Eedenplein). Ook de andere vervoerbewijzen zijn zondag geldig.

Marathonlopers kunnen na aankomst op vertoon van hun borstnummer gratis de tram nemen tussen de premetrostations Groenplaats en Van Eeden. Ook marathonlopers die moeten opgeven, kunnen gratis de tram nemen naar Linkeroever.

 

 

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.