280 extra haltes krijgen realtime informatieschermen

De Lijn trekt 2,7 miljoen uit voor betere reisinformatie aan haltes

 

  • Realtime info aan 280 extra haltes = toename met 70 procent
  • Uitbreiding met nog eens 710 schermen mogelijk
  • Eerste schermen eind dit jaar geplaatst

 

Eind dit jaar begint De Lijn aan de installatie van nieuwe schermen voor realtime reisinformatie. De displays tonen de doorkomststijden op basis van de gps-positie van hun bus of tram. In een eerste fase gaat het om 280 haltes, dat is een uitbreiding met 70 ​ procent. De vervoermaatschappij trekt in totaal 2,7 miljoen uit om reizigers aan meer haltes accurate reisinfo te geven. De schermen van leverancier Axentia zijn ook te vinden op het Brusselse openbaarvervoernet van de MIVB. 

 

Energiezuinige schermen

De 280 schermen komen aan veelgebruikte haltes waar nog geen realtime reisinfo beschikbaar is. De schermen tonen het lijnnummer, de bestemming en de wachttijd. LCD-technologie zorgt in alle weersomstandigheden voor goed leesbare informatie en een beperkt energieverbruik. 

Afhankelijk van de grootte van de halte en het aantal bussen of trams dat er per uur passeert, wordt een scherm met drie of vijf tekstregels geplaatst. Per provincie gaat het om de volgende aantallen: 

  • Antwerpen: 115
  • Limburg: 14
  • Oost-Vlaanderen: 69
  • Vlaams-Brabant: 63
  • West-Vlaanderen: 19
Het nieuwe realtime infoscherm van De Lijn toont het lijnnummer, de bestemming en de wachttijd.
Het nieuwe realtime infoscherm van De Lijn toont het lijnnummer, de bestemming en de wachttijd.

 

Budget voorzien voor bijna 1000 schermen

De komende vier jaar heeft De Lijn budget voorzien voor bijna 1000 bijkomende schermen. De 280 schermen zijn de eerste schijf. In een volgende fase komen er mogelijk nog eens 710 schermen bij. Alles samen gaat het om een investering van 2,7 miljoen euro.

 

Geen aansluiting op elektriciteitsnet nodig

De nieuwe schermen werken op batterijen. Zo moet de straat niet worden opengelegd voor de aansluiting op het lichtnet. Doordat de informatie op de schermen wordt aangeleverd via het mobiele 3G- of 4G-netwerk, zijn er evenmin kabels nodig voor de datacommunicatie. 

Het nieuwe realtime infoscherm komt in een eerste fase aan 280 haltes.
Het nieuwe realtime infoscherm komt in een eerste fase aan 280 haltes.

 

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.