36 nieuwe hybride stadsbussen voor een groener stadsnet Brugge

36 nieuwe hybride stadsbussen voor een groener stadsnet Brugge

Eerste drie hybrides rijden deze week al uit

 

In Brugge worden sinds donderdag 13 augustus drie nieuwe milieuvriendelijke hybride stadsbussen ingezet op de stadslijnen in het centrum. Op de stelplaats in Brugge staan nog 6 andere nieuwe voertuigen klaar om in de loop van de volgende dagen uit te rijden. In totaal werden 36 hybride stadsbussen besteld voor het stadsnet in Brugge, dat daarmee een flink stuk groener wordt.

 

Vlaams minister van Mobiliteit Werken Lydia Peeters: ‘Met de ingebruikname van deze nieuwe milieuvriendelijke hybride stadsbussen in Brugge zetten we weer een stap in de richting van het verder vergroenen en vernieuwen van de vloot. We hebben namelijk de ambitie vooropgesteld om tegen 2025 in alle centrumsteden elektrisch te rijden. Het stadsnet in Brugge zal kunnen rekenen op 36 hybride bussen.’

Burgemeester Dirk De fauw verwelkomt graag de nieuwe bussen: ‘Terwijl we de hittegolf nog letterlijk aan het uitzweten zijn, is elke stap naar een klimaatvriendelijkere mobiliteit uiteraard alleen maar toe te juichen. De investering van De Lijn slaat twee vliegen in één klap: een investering in het openbaar vervoer én een investering in groene technologie. Ook in de strijd tegen de uitstoot van fijn stof is deze investering een zeer goede zet, zeker in een stad als Brugge waar historisch smalle straten als keerzijde een zogenaamde “street canyon” hebben waar fijn stof blijft hangen. Dit smaakt naar meer!’

36 nieuwe hybride stadsbussen
De levering van 9 hybride bussen is een eerste deel van een grotere bestelling. De Lijn bestelde in totaal 36 hybride stadsbussen bij Van Hool, specifiek voor het stadsnet in Brugge. De overige bussen worden de komende maanden geleverd. Eind 2020 zal het Brugse stadsnet dan ook voornamelijk met milieuvriendelijke hybrides gereden worden.

Hybride bussen
Hybride bussen combineren elektrische batterijen met een dieselmotor. Ze kunnen volledig elektrisch rijden over een bepaalde afstand, waardoor ze zonder uitlaatgassen door de stad kunnen rijden. Op de streeklijnen rijden ze hybride, waarbij ze elektrische aandrijving afwisselen met dieselaandrijving. Hybride bussen kunnen bovendien, na aanpassing, volledig elektrisch rijden. Voorwaarde is wel dat er voldoende laadpalen langs het traject zijn.

Versnelde vergroening
Hybride bussen zijn een flinke stap voorwaarts in de vergroening van het openbaar vervoer. Ze leveren een belangrijke bijdrage aan de verbetering van de Vlaamse luchtkwaliteit en de klimaatdoelstellingen. Ze zijn bovendien niet enkel veel milieuvriendelijker, ze rijden ook beduidend stiller. De Lijn bestelde in 2019 een recordaantal groene bussen, goed voor liefst 200 hybrides. In totaal worden er tussen 2020 en 2022 welgeteld 353 nieuwe hybride bussen verwacht. Bijna één op de drie bussen van De Lijn zal dan groen zijn.

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.