400 medewerkers De Lijn bobben mee tijdens oudejaarsnacht

Steden en gemeenten zorgen voor verkeersveilige feestbussen

Vrijdag 12 december 2014 — Om de feestvierders veilig naar hun bestemming te brengen, zet De Lijn 400 mensen in tijdens oudejaarsnacht. Een ticket kost drie euro en is geldig voor een onbeperkt  aantal ritten tijdens oudejaarsnacht en op 1 januari. Voor meer informatie over de dienstregelingen en trajecten kunnen de reizigers terecht op www.delijn.be/oudejaar. Tijdens de vorige oudejaarsnacht namen 171 000 feestvierders de feestbussen en -trams. Het oudejaarsnachtaanbod is mogelijk dankzij de financiële steun van heel wat steden en gemeenten.

 

400 medewerkers, 205 voertuigen en 127 trajecten 
Tijdens oudejaarsnacht laten 400 vrijwillige personeelsleden van De Lijn de cava en kroketten aan de kant om feestvierders veilig te vervoeren. Het gaat vooral om chauffeurs, maar ook heel wat dispatchers, controleurs, technici en medewerkers van De LijnInfo zetten zich in om een verkeersveilig alternatief te bieden. Zij zorgen voor het aanbod op 127 lijnen naar populaire bestemmingen en feestlocaties. In een aantal gevallen gaat het om een gelegenheidstraject. Er worden 205 bussen en  trams ingezet.

Details over de dienstregelingen en trajecten met oudejaar zijn terug te vinden op www.delijn.be/oudejaar. Van oud naar nieuw kunnen feestvierders  de hele nacht tot 7 uur ’s ochtends terecht op het infonummer (070 220 200 – € 0,30 / minuut) en de socialmedia-accounts van De Lijn (www.twitter.com/delijn of www.facebook.com/delijn).

 

Gratis of goedkoper 
Heel wat mensen kunnen tijdens oudejaarsnacht gratis of goedkoper de bus of tram nemen dankzij de steun van hun gemeente. Wie moet betalen, kan een oudejaarsnachtbiljet kopen van drie euro. Dat is geldig voor een onbeperkt aantal ritten op oudejaarsavond en nieuwjaarsdag. Het oudejaarsnachtbiljet is op 31 december vanaf 18 uur te koop bij de chauffeur. Abonnees rijden gratis tijdens oudejaarsnacht. Ook de gewone vervoerbewijzen zijn dan geldig.


Antwerpen: feestbiljet bij 40 gemeenten en districten
Van oud naar nieuw staan in de provincie Antwerpen 165 chauffeurs paraat om de feestvierders veilig te vervoeren. 8 tramlijnen en 21 buslijnen rijden de hele nacht. In 40 gemeenten kunnen de reizigers gebruik maken van een voordelig feestbiljet. Dit biljet is niet op de tram of bus verkrijgbaar. Inwoners van de deelnemende gemeenten kunnen hiervoor vanaf 15 december terecht bij hun gemeente. Voor meer informatie raadplegen ze best de gemeentelijke infokanalen. Het gaat om de volgende districten en gemeenten:

Aartselaar, Arendonk, Beerse, Berendrecht-Zandvliet-Lillo, Borsbeek, Brasschaat, Brecht, Duffel, Edegem, Essen, Geel, Hemiksem, Herentals, Hoogstraten, Hove, Kalmthout, Kapellen, Kasterlee, Kontich, Lille, Lint, Malle, Mechelen, Merksplas, Niel, Oud-Turnhout, Ranst, Ravels, Rijkevorsel, Rumst, Schelle, Schilde, Schoten, Stabroek, Turnhout, Vosselaar, Wijnegem, Wommelgem, Wuustwezel en Zoersel.

 

Limburg: gratis in Neerpelt, Overpelt en Hamont-Achel
In Limburg zijn er 11 feestbustrajecten. De belangrijkste bestemmingen zijn Genk, Hasselt, de Expodroom in Bree, Hangar 58 in Bokrijk, en Par Fête en het World Pigeon Center in Hoeselt.

Inwoners van Overpelt, Neerpelt en Hamont-Achel kunnen gratis reizen dankzij de financiële bijdrage van hun gemeente. Ze kunnen op voorhand een gratis feestbiljet afhalen in een verdeelpunt in hun gemeente. Elders in de provincie gelden de gewone tarieven.

 

Oost-Vlaanderen: niet meer gratis
In Oost-Vlaanderen kunnen de feestvierders gebruikmaken van 37 lijnen. In tegenstelling tot de voorbije jaren zijn de feestbussen en -trams niet gratis. Reizigers kunnen een feestbiljet van 3 euro kopen, of de gewone vervoerbewijzen gebruiken.

 

Vlaams-Brabant: feestbus 260 gratis 
Feestbus 260 is dankzij de politiezone gratis in de gemeenten Kapelle-op-den-Bos, Londerzeel en Meise. Dankzij de steun van heel wat gemeenten en Stella Artois blijven ook bijna alle andere feestbussen bestaan, al kan het traject een beetje gewijzigd zijn.

 

West-Vlaanderen: gratis in Brugge
In West-Vlaanderen biedt de stad Brugge gratis vervoer aan op alle speciale nachtritten van, naar en in Brugge. Reizigers moeten op voorhand geen oudejaarsnachtbiljet afhalen.