596.000 abonnees van De Lijn worden deelfiets-abonnees

596.000 abonnees van De Lijn worden deelfiets-abonnees

1 jaar gratis proeven van de voordelen van combineren

Meer dan 596.000 jaarabonnees van De Lijn krijgen een jaar lang kosteloos toegang tot de deelfietsen van Blue-bike. Normaal betaal je €12 per jaar om lid te zijn van Blue-bike, maar de abonnees van De Lijn betalen het eerste jaar alleen de prijs per rit. Abonnees van De Lijn zullen deelfietsen kunnen ontlenen met hun MOBIB-kaart. “De trouwe abonnees van De Lijn krijgen een extra abonnement cadeau”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “Zo geraak je met je abonnement van De Lijn van je voordeur tot aan je werkdeur. Er zijn nu nog veel mensen die het openbaar vervoer liever niet willen gebruiken omdat hun bestemming te ver ligt van de dichtstbijzijnde halte van De Lijn. Die mensen hebben nu geen enkel excuus meer”.

Sinds eind vorig jaar is De Lijn hoofdaandeelhouder van Blue-mobility, het bedrijf achter de bekende Blue-bikes. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts heeft € 1 miljoen vrijgemaakt om het deelfietsensysteem over te nemen én uit te breiden. Het is ook een mooie kans om combimobiliteit te stimuleren. ​ “Veel mensen gebruiken bij 1 verplaatsing maar 1 vervoersmiddel, terwijl je vaak sneller en comfortabeler kan reizen als je bijvoorbeeld de bus combineert met de deelfiets”, zegt Weyts. “Je moet dan wel snel en eenvoudig kunnen overstappen”.

Meer dan 596.000 jaarabonnees van De Lijn krijgen nu een jaar lang kosteloos toegang tot de deelfietsen van Blue-bike. Het gaat over alle meerderjarige bezitters van een jaarabonnement: ​ Buzzy Pazz, een Omnipas of een Omnipas 65. Ook de houders van een studentenpas genieten van dit voordeel. De jaarabonnees worden door De Lijn gefaseerd gecontacteerd. Geïnteresseerden kunnen zich evenwel nu reeds aanmelden op www.delijn.be/actieblue-bike. ​ Normaal kost het €12 om een jaar lang lid te zijn van Blue-bike, maar de abonnees van De Lijn zullen het eerste jaar alleen de prijs per rit (€1,15), betalen, behalve in enkele steden waar het €3,15 bedraagt.

“Op dit moment moet je bij Blue-bike €12 betalen voor je ook maar 1 rit gemaakt hebt: dat is een drempel”, zegt Weyts. “We nemen die drempel nu weg voor alle abonnees van De Lijn. We rekenen erop dat veel meer mensen nu eens op de deelfiets gaan springen, de smaak te pakken krijgen en gebruiker blijven.”
Marc Descheemaecker, voorzitter van De Lijn én van Blue Mobility, kijkt naar de toekomst: "Deze actie zal voor Blue-bike ook meebrengen dat het aanbod verder snel zal groeien, zowel qua aantal fietsen als qua aantal bediende gemeentes".De extra gebruikers kunnen gebruik maken van extra fietsen, want Blue-bike wordt in Vlaamse handen fors uitgebreid. Meteen na de overname is er een ambitieus groeiplan uitgewerkt. Momenteel telt Blue-bike ongeveer 17.000 gebruikers en zo’n 60 locaties aan trein-, tram- en busstations en aan park-and-rides. In de komende jaren wordt dit uitgebreid naar minstens 26.000 gebruikers en 116 locaties. Over 5 jaar zijn er dubbel zoveel Blue-bike-fietsen beschikbaar en worden er elk jaar minstens 500.000 ritten gemaakt. Elk jaar wordt minstens 1/5de van de fietsvloot vernieuwd.


​Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn: “In haar memorandum heeft De Lijn zich geëngageerd voor het promoten van combimobiliteit. Als hoofdaandeelhouder van de Blue-bike deelfietsen en cambio deelauto’s zijn we ook een actieve speler in de keten. Op die manier bieden we zelf oplossingen aan die de reiziger helpen om de ‘first’ en ‘last mile’ naar een halte van openbaar vervoer te overbruggen. Door onze trouwe abonnees op een lidmaatschap van Blue-bike te trakteren, willen we ze laten proeven van de combinatie openbaar vervoer en fiets.”

Meer info: www.delijn.be/actieblue-bike

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.