97 miljoen euro voor 40 gloednieuwe trams

De Vlaamse regering heeft De Lijn groen licht gegeven voor de bestelling van 40 extra trams die ingezet zullen worden in Antwerpen en Gent. De extra trams zorgen voor 8 758  reizigersplaatsen. Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is opgetogen: 'Betere trams op de plaatsen waar ze het meest nodig zijn. Dit soort gerichte investeringen kunnen een reëel verschil maken.'

 

 

Grootste aankoop trams ooit

De bestelling maakt deel uit van de grootste aankoop van trams ooit bij De Lijn. Een eerste schijf van 48 trams wordt momenteel geleverd door de Canadese constructeur Bombardier. De Vlaamse Regering heeft nu de weg vrijgemaakt voor een nieuwe investering ter waarde van 97 miljoen euro: goed voor 40 extra trams, die ook door Bombardier vervaardigd zullen worden.

 

 

317 zit- en staanplaatsen

Van de 40 trams gaan er 24 naar Antwerpen en 16 naar Gent. Antwerpen krijgt 10 gewone trams (32 meter) en 14 extra lange trams (43 meter), Gent 16 extra lange trams. De trams zullen worden ingezet op de hoofdassen in Antwerpen en Gent en daar de capaciteit gevoelig verhogen. De nieuwe trams zullen 11,5 meter langer zijn dan de oude Hermelijntrams. De superlange trams zullen 317 mensen kunnen vervoeren, de helft meer dan de oude trams (222 reizigers).

De nieuwe trams bieden niet alleen meer plaats, maar ook meer comfort. Zo is klimaatregeling, veel ruimte voor kinderwagens en bagage, een lage vloer en grote ramen. De veiligheid wordt gegarandeerd door camerabewaking en een soft front vooraan de tram.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts is blij met de investering.

'Met deze forse investering zorgen we voor een groter en sterker aanbod in Antwerpen en Gent – steden met een grote vraag. Zo wil ik nog meer mensen verleiden om te kiezen voor het openbaar vervoer en halen we auto’s van de weg, want een volle tram is goed voor 243 auto’s.' 

 

Ook Roger Kesteloot, directeur-generaal van De Lijn, juicht de investering toe.

'Momenteel stromen 386 nieuwe bussen in, en met deze investering wordt ook het tramaanbod van De Lijn gevoelig versterkt.'

 

 

Groter en zuiniger

De nieuwe trams doen de personeels-, verbruiks- en onderhoudskosten per reiziger dalen. Omdat ze groter zijn, kan De Lijn met evenveel personeel meer mensen vervoeren. Daarnaast verbruiken ze de trams 22 tot 35 procent minder stroom dan de oude PCC’s. De trams zijn ook milieuvriendelijk, want ze rijden op 100 procent groene stroom. Tot slot vergen ze minder onderhoud dan de PCC’s. De eerste trams worden eind 2016 geleverd. 

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts, Mobiliteit, Openbare Werken en Dierenwelzijn
Jeroen Tiebout Woordvoerder, kabinet minister Weyts, Mobiliteit, Openbare Werken en Dierenwelzijn
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.