Brusselse regering geeft groen licht voor Ringtrambus

Brusselse regering geeft groen licht voor Ringtrambus

Aanpassingswerken noodzakelijk in Brussel voor trambus van 24 meter

Na de Vlaamse Regering vorig jaar, heeft nu ook de Brusselse Regering gisteren groen licht gegeven aan De Lijn om trambussen in te zetten op lijn 820. Om deze interregionale verbinding tussen het UZ Brussel in Jette, de Heizel, Vilvoorde en Brussels Airport te kunnen exploiteren met trambussen van 24 meter, was niet alleen de aanpassing van de regelgeving in Vlaanderen noodzakelijk, maar ook die in Brussel. De Lijn is dan ook bijzonder blij met de beslissing van de Brusselse Regering. Er kan nu ook gestart worden met de aanpassing van de haltes in Brussel. Opdat de reizigers comfortabel de trambussen kunnen in- en uitstappen, moeten de haltes verlengd worden en moet er een nieuw trambusperron komen aan het UZ Brussel in Jette.

Een vlotte doorgang realiseren
​Om met trambussen te kunnen rijden op de lijn 820 werden al heel wat wegenwerken uitgevoerd in Zaventem, Vilvoorde en Strombeek-Bever. Heel wat obstakels werden weggewerkt om de trambussen een vlotte doorgang te kunnen geven. Ook heel wat haltes en perrons werden ondertussen langer gemaakt zodat de reizigers op een veilige en comfortabele manier kunnen in- en uitstappen op de voertuigen van 24 meter. Enkel op grondgebied van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest mochten nog geen aanpassingswerken gebeuren omdat de Brusselse Regering wettelijk nog geen trambussen had toegelaten. Dit is sinds gisteren wel het geval.. De Lijn verwacht echter dat het nog 6 maanden zal duren vooraleer de Brusselse instanties alle vergunningen afgeleverd zullen hebben en de aannemers alle werken hebben kunnen uitvoeren. De Lijn stelt zondag 5 april 2020 als startdatum voorop om de trambussen in te zetten op lijn 820.

Aanpassingswerken in Brussel nodig
​Alhoewel de Brusselse Regering al op 18 juli 2018 te kennen gaf dat trambussen in Brussels zouden worden toegestaan, is de toestemming om met trambussen te rijden in Brussel op lijn 820 er gisteren eindelijk gekomen. Zo liet ook de stedenbouwkundige vergunning voor het aanleggen van een nieuw eindpunt aan het UZ in Jette laat op zich wachten. Zonder toestemming van de Brusselse Regering om de trambussen via de Romeinsesteenweg te laten rijden, kon er ook niet gestart worden met de noodzakelijke aanpassingswerken aan de verschillende haltes en kruispunten. Door de aanslepende besluitvorming in Bussel was het onmogelijk geworden om dit jaar nog de trambussen in te zetten op lijn 820.

De trambus van De Lijn tijdens een testrit.
De trambus van De Lijn tijdens een testrit.

 

De trambus van De Lijn.
De trambus van De Lijn.

 

De trambus vlakbij Brussels Airport.
De trambus vlakbij Brussels Airport.

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.