Al half miljoen abonnees met MOBIB-kaart

Einde kartonnen abonnement in zicht

De Lijn heeft de kaap gerond van een half miljoen jaarabonnementen op de MOBIB-kaart. De 65-plussers, die als eersten overstapten op MOBIB, nemen daarvan twee derde voor hun rekening. De komende maanden stappen 360.000 houders van een kartonnen abonnement ook over op de MOBIB-kaart. Daarmee komt het einde van het kartonnen abonnement in zicht. Dankzij de registraties van MOBIB-kaarten kan De Lijn haar dienstverlening precies afstemmen op de vraag.

 

240.000 personen met handicap schakelen nog dit jaar over

Dit najaar krijgen circa 240.000 personen met een handicap een uitnodiging om een MOBIB-kaart met gratis jaarabonnement te nemen. Ze betalen wel 5 euro voor de aanmaak van de kaart. Begin 2018 stappen nog eens 120.000 gebruikers van een abonnement voor een maand en drie maanden over. Voor het leeuwendeel van de abonnees betekent dit het einde van het kartonnen abonnement. Alleen de zogenaamde derdebetalerabonnementen blijven nog even bestaan in de kartonnen versie. Het gaat vaak om abonnementen waarvan een bedrijf of gemeente een deel betaalt.

 

Voldoende reizigersplaatsen

Wie reist met een MOBIB -kaart, moet deze registreren bij opstap. Met deze gegevens kan De Lijn haar dienstverlening en aanbod afstemmen op de verplaatsingen van haar reizigers. Het gaat dan o.a. om het aantal ritten per uur en voertuigen met voldoende reizigersplaatsen.

Een MOBIB-kaart voor het registratietoestel.
Een MOBIB-kaart voor het registratietoestel.
Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.