Antwerp Marathon op 22 oktober: aanpassingen bus- en tramlijnen

Antwerp Marathon op 22 oktober: aanpassingen bus- en tramlijnen

De Antwerp Marathon op zondagochtend 22 oktober belooft een spektakel te worden, zowel voor lopers als supporters. Om dit grootschalige evenement soepel en zorgeloos te laten verlopen, heeft De Lijn enkele slimme aanpassingen en handige park-and-ride-opties voorzien.

Ga goed voorbereid op pad

Met de Antwerp Marathon in het vooruitzicht, bereiden Antwerpen en talloze hardlopers en supporters zich voor op een ware stadservaring. De Lijn staat ook klaar voor de start, met een praktisch park-and-ride-aanbod. Samen streven we naar minder CO2-uitstoot.

Voordat je vertrekt, raadt Delijn aan om haar routeplanner of app te raadplegen. Zo zijn de deelnemers altijd op de hoogte van de meest recente reisinformatie.

Park-and-ride-opties

Deelnemers die hun auto voor langere tijd willen parkeren in Antwerpen, maken best gebruik van de gratis park-and-ride (P+R) locaties aan de rand van de stad. Hier kunnen ze overstappen op trams en bussen, of fietsen die ze snel naar het stadscentrum brengen en weer terug.

Slimme aanpassingen in het net

Om de marathon vlekkeloos te laten verlopen, heeft De Lijn enkele aanpassingen gemaakt in het net. Hier zijn de belangrijkste wijzigingen:

 • Metrostations blijven open.
 • Tramlijn 4 (Hoboken – Groenplaats – Berchem Station): Rijdt via Groenplaats en Nationale Bank in een lus. De tram richting Berchem Station stopt hierdoor niet aan de haltes tussen Nationale Bank en Berchem Station.
 • Tramlijn 7 (Eilandje – Mortsel): Rijdt alleen tussen Mortsel en Nationale Bank, waarbij je alleen kunt instappen bij de haltes op dit traject.
 • Buslijnen 13 (Opera – Hoboken – Polderstad) en 14 (Opera – Hoboken – Hemiksem): Rijden niet.
 • Buslijn 17 (UZA – Centraal Station – Brouwersvliet): Tot 19 uur hebben de bussen hun eindhalte bij halte Antwerpen Opera. Hierdoor stoppen ze in beide richtingen niet aan de haltes tussen Antwerpen Centraal Station en Antwerpen Felixarchief.
 • Buslijn 20 (Rooseveltplaats – Berchem – Borsbeek): Tot 19 uur hebben de bussen hun eindhalte bij Berchem Borsbeeksebrug. Hierdoor stoppen ze in beide richtingen niet aan de haltes tussen Berchem Draakplaats en Antwerpen Roosevelt. Vanaf 19 uur rijden de bussen weer terug naar Rooseveltplaats.
 • Buslijn 21 (Rooseveltplaats – Middelheim – Neerland): Tot 19 uur rijden de bussen via de Singel, Plantin & Moretuslei en Quinten Matsijslei, met als eindhalte Antwerpen Stadspark. Vanaf 19 uur rijden de bussen weer naar Rooseveltplaats.
 • Buslijn 22 (Groenplaats – Valaar – UZA): Tot 18.30 uur hebben de bussen hun eindhalte bij de Vogelzanglaan. Hierdoor stoppen ze in beide richtingen niet aan de haltes tussen Antwerpen deSingel en Antwerpen Groenplaats. Vanaf 18.30 uur rijdt lijn 22 terug naar Antwerpen Groenplaats.
 • Buslijn 30 (Station Zuid – Berchem Station – Stuivenberg): Rijdt niet.
 • Buslijn 32 (Rooseveltplaats – Berchem Station – Edegem): Volgt vanaf Berchem Station de reisweg van lijn 21 (Rooseveltplaats – Middelheim – Neerland), met als eindhalte Antwerpen Stadspark. Vanaf 19 uur rijden de bussen weer terug naar Rooseveltplaats.
 • Buslijn 33 (Ekeren – Merksem – Wilrijk – Hoboken): Heeft als eindhalte Wilrijk Bosheidelaan tot 19 uur en rijdt niet naar Hoboken. Vanaf 19 uur rijdt de bus weer naar Hoboken Moretusburg.
 • Buslijn 141: Wordt tot 19 uur ingekort tot aan het UZA.
 • Buslijn 180, 181, 182 en 183 (Groenplaats – Aartselaar): Volgt een omleiding richting Aartselaar, waardoor sommige haltes tussen Antwerpen Groenplaats en Antwerpen J. De Voslei niet worden bediend. Richting Groenplaats stoppen ze niet aan sommige haltes tussen Antwerpen J. De Voslei en Antwerpen Groenplaats. Tot 19 uur is de eindhalte Berchem Station.
 • Buslijn 290 en 295 (Antwerpen – Niel – Boom): Volgt vanaf de Herbekestraat in Hemiksem de reisweg van lijn 298 (Boom – Niel – Berchem). Tot 19 uur hebben de bussen hun eindhalte bij Hoboken Station.
 • Buslijn 500 (Antwerpen – Boom – Rumst – Mechelen): Volgt een omleiding. Hierdoor stoppen de bussen richting Zuid niet bij de haltes tussen Wilrijk Moerelei en Antwerpen Zuid. Richting Boom stoppen ze niet bij de haltes tussen Antwerpen Zuid en Wilrijk Oudebaan. Tot 19 uur is de eindhalte Berchem Station.Meer Informatie

Lopers plannen hun reis met de routeplanner van De Lijn, beschikbaar in de app en op de website. Voor meer informatie over de Antwerp Marathon, kunnen zij terecht op de officiële website van het evenement.

De Lijn zorgt ervoor dat iedereen zonder zorgen kan genieten van de Antwerp Marathon. Veel succes aan alle deelnemers en supporters!

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.