Antwerpen krijgt 23 nieuwe lagevloertrams vanaf 2022

44 miljoen euro voor verdere vernieuwing tramvloot

De Lijn bestelt 23 nieuwe lagevloertrams voor Antwerpen. Vanaf 2022 vervangen ze de pensioengerechtigde PCC-trams. De raad van bestuur van De Lijn heeft de aankoop van 44 miljoen goedgekeurd. Het gaat om enkelrichtingstrams met 180 plaatsen die ook gekoppeld kunnen rijden. Het contract laat bovendien toe om later tweerichtingstrams te kopen voor Antwerpen, zodra het net hier klaar voor is.  

 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘Dit is de nieuwste schijf in de grootste trambestelling ooit door De Lijn. Alles samen investeren we 294 miljoen euro in 146 gloednieuwe trams: een absoluut record. We vervangen de oudste voertuigen met eigentijdse en comfortabele trams die meer reizigers kunnen verleiden om te kiezen voor het openbaar vervoer. Later volgen nog bestellingen voor Antwerpen en Gent.’

Eerste trams geleverd in tweede helft 2022

De eerste nieuwe trams worden in de tweede helft van 2022 geleverd. Om de twee weken stroomt een nieuwe tram in. Elke nieuwe tram vervangt twee oude PCC-trams.

 

Zetels in recuperatieleder en toegankelijk voor rolstoelgebruikers

Met 54 vaste zitplaatsen, 22 klapstoelen en 126 staanplaatsen bieden de trams comfortabel plaats aan 180 reizigers. De trams hebben airconditioning, een lage vloer en zetels in recuperatieleder. Ze meten  31,4 meter, dat is evenveel als de Hermelijntrams of (korte) Albatrostrams die al in Antwerpen rijden.

Reizigersplaatsen per tramtype

Type Aantal reizigersplaatsen
CAF (lagevloertram) 180
Korte Albatros (lagevloertram) 176
Lange Albatros (lagevloertram) 249
Hermelijn (lagevloertram) 175
PCC 75

Door de instroom van deze trams verbetert ook de toegankelijkheid voor rolstoelgebruikers. De toegankelijkheid van de haltes is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder.

                    

Uitzicht op tweerichtingstrams

Het contract dat de raad van bestuur eerder heeft goedgekeurd, laat ook toe om tweerichtingstrams te bestellen voor Antwerpen. Dit vergt eerst aanpassingen aan het tramnet. Om tweerichtingstrams te kunnen inzetten, moeten er eerst aanpassingen gebeuren aan o.a. de spoorinfrastructuur (bv. wissels) en het seinsysteem.

 

Bijna half miljard euro aan nieuwe bussen en trams

De Spaanse constructeur CAF bouwt de trams. De 23 trams zijn de derde schijf van een contract voor circa 146 trams. Deze legislatuur (= sinds 2014) kocht De Lijn al 125 trams (inclusief 14 trambussen) en 867 bussen. Alles samen gaat het om een investering van een half miljard euro (497,6 miljoen) in nieuwe voertuigen. 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.