App verwittigt reizigers De Lijn wanneer ze moeten afstappen

Toepassing ook bruikbaar door blinden en slechtzienden

Dinsdag 25 november 2014 — De nieuwe app 'halteaankondiging' vertelt reizigers van De Lijn over hoeveel minuten ze aan hun volgende haltes zijn. Drie minuten voor de afstaphalte krijgen ze een signaal. Met de toepassing wil de vervoermaatschappij reizigers helpen die niet weten waar ze moeten afstappen en inspelen op het toenemende aantal smartphones. Elke maand geeft de routeplanner van De Lijn 3,5 miljoen reisadviezen. Daarvan komen er 1,5 miljoen (43 %) van smartphones.

 

Verwittiging 3 minuten voor afstaphalte

Gebruikers van de app kiezen eerst de lijn die ze willen nemen. De smartphone selecteert de lijnen in de buurt op basis van de gps-positie. Vervolgens duiden ze de halte aan waar ze willen afstappen. Op basis van de gps toont de app de volgende haltes (met mogelijke aansluitingen) en de bijhorende reistijd in een parelsnoer. Drie minuten voor de afstaphalte krijgt de reiziger een signaal. Is de app geopend, dan verschijnt een melding op het scherm. Als de app gesloten is, is een geluid te horen en trilt de smartphone. Dat is ook nuttig voor blinden en slechtzienden.

 

Integratie in andere apps

De toepassing is beschikbaar in Google Play (Android) en de appstore van Apple (iOS). De functie met de aankondiging van de halte wordt de komende dagen geactiveerd voor iPhones. Als de test succesvol is, wordt de toepassing in 2015 geïntegreerd in de reisinfoapps van de vervoermaatschappij.

De Lijn - app halteaankondiging<br/>De app meldt dat het nog 3 minuten is tot de afstaphalte
De Lijn - app halteaankondiging<br/>De app toont de mogelijke aansluitingen<br/>mm' = realtime reisinfo<br/>uu:mm = volgens de dienstregeling (geen realtime info beschikbaar)
De Lijn - app halteaankondiging<br/>De app toont de volgende haltes en bijhorende reistijd als 'parelsnoer'
De Lijn - app halteaankondiging<br/>De app toont een aantal lijnen in de buurt, op basis van je gps-positie
De Lijn - app halteaankondiging<br/>De reiziger kan zijn afstaphalte kiezen en aansluitende lijnen opvragen