App verwittigt reizigers De Lijn wanneer ze moeten afstappen

Toepassing ook bruikbaar door blinden en slechtzienden

De nieuwe app 'halteaankondiging' vertelt reizigers van De Lijn over hoeveel minuten ze aan hun volgende haltes zijn. Drie minuten voor de afstaphalte krijgen ze een signaal. Met de toepassing wil de vervoermaatschappij reizigers helpen die niet weten waar ze moeten afstappen en inspelen op het toenemende aantal smartphones. Elke maand geeft de routeplanner van De Lijn 3,5 miljoen reisadviezen. Daarvan komen er 1,5 miljoen (43 %) van smartphones.

 

Verwittiging 3 minuten voor afstaphalte

Gebruikers van de app kiezen eerst de lijn die ze willen nemen. De smartphone selecteert de lijnen in de buurt op basis van de gps-positie. Vervolgens duiden ze de halte aan waar ze willen afstappen. Op basis van de gps toont de app de volgende haltes (met mogelijke aansluitingen) en de bijhorende reistijd in een parelsnoer. Drie minuten voor de afstaphalte krijgt de reiziger een signaal. Is de app geopend, dan verschijnt een melding op het scherm. Als de app gesloten is, is een geluid te horen en trilt de smartphone. Dat is ook nuttig voor blinden en slechtzienden.

 

Integratie in andere apps

De toepassing is beschikbaar in Google Play (Android) en de appstore van Apple (iOS). De functie met de aankondiging van de halte wordt de komende dagen geactiveerd voor iPhones. Als de test succesvol is, wordt de toepassing in 2015 geïntegreerd in de reisinfoapps van de vervoermaatschappij.

2014-11-25---persbericht-De-Lijn---app-kondigt-afstaphalte-aan.docx

DOCX - 23 Kb

Tom Van de Vreken

woordvoerder VVM De Lijn, De Lijn

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.