Autonome shuttles in Antwerpen, Genk, Leuven en Mechelen stapje dichterbij

Autonome shuttles in Antwerpen, Genk, Leuven en Mechelen stapje dichterbij

De Lijn selecteert 5 mogelijke leveranciers

Mechelen, 17 oktober 2019 - De Lijn heeft vijf mogelijke leveranciers geselecteerd voor de bouw van zelfrijdende bussen. Het gaat om voertuigen voor proefprojecten in Antwerpen, Genk, Leuven en Mechelen. Als alles vlot verloopt, kan in 2021 een pilootfase starten, waarin de eerste testritten op de weg plaatsvinden.

 

5 constructeurs

Na de test met een autonome shuttle op Brussels Airport (die volgend jaar voor het eerst de weg op gaat), wil De Lijn ook in vier Vlaamse steden autonome shuttles aanbieden. De Lijn werkt hiervoor aan een aankoopprocedure waarmee ze de technische en financiële haalbaarheid van verschillende pilootprojecten onderzoekt. Vijf constructeurs mogen een eerste voorstel indienen. Het gaat om Navya-VSE (Frankrijk-België), Local Motors (USA), Scania Belgium NV en Easymile-Systra (Frankrijk-België) en 2getthere (Nederland). 2getthere bouwt momenteel ook de autonome shuttle voor het proefproject van De Lijn met Brussels Airport Company.

 

Timing

Na ontvangst van het bestek in oktober 2019 hebben de mogelijke leveranciers circa vier maand de tijd om een voorstel in te dienen. Vervolgens onderhandelt De Lijn over de offertes. In het najaar van 2020 kiest de vervoermaatschappij de leverancier waarmee ze in zee gaat.

In 2021 gaat dan een pilootfase van start waarin de gekozen constructeur dient aan te tonen dat een eerste voertuig veilig kan rijden in gemengd verkeer. De resultaten van deze pilootfase zullen beoordeeld worden met het oog op een eventuele verdere uitbouw van het project richting reizigersvervoer.

 

Autonome shuttle: zelfstandig sturen, versnellen en remmen

Een autonome shuttle of zelfrijdende bus is een traag rijdend voertuig dat een vast traject met verlaagde verkeerscomplexiteit volgt. Het stuurt, remt en versnelt zelfstandig, dus zonder menselijke bestuurder. Een centrale verkeerskamer volgt het voertuig permanent en grijpt in als dat nodig is. Daarnaast kijkt een onafhankelijke instantie toe op de veiligheid van het systeem.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.