Bus- en tramaanbod wijzigt op 1 september

Aanpassingen op 137 lijnen

Op 1 september wijzigt het aanbod van De Lijn op 137 lijnen over heel Vlaanderen. Dat is ongeveer één lijn op de zeven. Het gaat om een aanpassing van de dienstregeling, een of meerdere haltes of het traject. In een aantal gevallen gaat het om ritten gericht op scholen. Daarnaast versterkt De Lijn de komende weken het aanbod op een aantal drukke lijnen in de Vlaamse ruit: de Vlaamse Rand (6 lijnen), de stad Gent (5 lijnen) en de provincie Antwerpen (8 lijnen). Vlaams minister Ben Weyts trekt hiervoor 1,5 miljoen uit. Meer info op www.delijn.be.

Tom Van de Vreken

Woordvoerder VVM De Lijn / Antwerpen, De Lijn

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.