Bussen De Lijn bedienen station Brussel Noord niet meer vanaf maandag 6 mei - Halte Rogierplein is alternatief.

De Lijn vraagt met aandrang structurele oplossing voor problematiek Brussels Noord-station

De Lijn bevestigt dat de chauffeurs vanaf maandag 6 mei het Brusselse Noordstation niet meer bedienen. Voor een dertigtal buslijnen zal vanaf maandagochtend de halte Rogier als vertrek- en eindhalte gebruikt worden. Aanleiding van de actie is de al lang aanslepende problematiek van onveilige en onhygiënische omstandigheden rond het Brusselse Noordstation. Daarbij komt nu nog ongerustheid over mogelijke gezondheidsrisico’s. De chauffeurs willen daarom niet meer stoppen aan de bushalte bij het Noordstation. Dat zijn de vakbonden ACV, ACOD en ACLVB overeengekomen. De Lijn begrijpt waarom deze actie gevoerd wordt, maar betreurt ook het ongemak voor de reizigers. De vervoermaatschappij dringt nogmaals aan bij de bevoegde overheden om zo snel mogelijk met een structurele oplossing te komen.

Halte Rogier als alternatief voor de haltes aan Brussel Noord

Reizigers die gebruik maken van de halte Brussel Noord, dienen er rekening mee te houden dat deze halte vanaf maandagochtend 6 mei niet zal bediend worden. Als alternatief stoppen en vertrekken de bussen van De Lijn aan de halte Rogier, op wandelafstand van het Noordstation. Het gaat om de lijnen 126-127-128-129-212-213-214-230-231-232-240-241-242-243-245-250-251-260-270-271-272-318-351-355-358-410-460-461-470-532. Lijn 471 stopt achteraan ter hoogte van het Solvayplein.

Directie deelt bezorgdheden personeel

De directie van De Lijn was niet eerder op de hoogte van de actie van de vakbonden. Zij begrijpt wel - en deelt zelfs - het ongeduld bij het personeel. Zij staat dan ook achter de bezorgdheden van de vakbonden en personeel en wil ook absoluut dat er een oplossing ten gronde komt. De Lijn zet daarom ook volop in op overleg, zowel met de bonden als met de externe betrokken partijen. Maandagochtend zit de directie opnieuw samen met de vakbonden.  

Busstation is geen opvangcentrum

De vervoermaatschappij herhaalt ook met aandrang haar eerdere vragen aan de bevoegde overheden om de situatie structureel aan te pakken: een busstation is geen opvangcentrum. Op de ondergrondse verdieping van het Noordstation zijn acht perrons waar dertig buslijnen van De Lijn hun eindhalte hebben. Daar verblijven ook veel transmigranten. Ondanks verschillende maatregelen en acties van De Lijn, de lokale politie, de spoorwegpolitie en het Brussels gewest blijft de overlast aanhouden.

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.