Chauffeurs De Lijn krijgen beter uitgeruste en onderhouden mobiele toiletten

122 mobiele toiletten geplaatst vanaf juni

Vrijdag 1 juni 2018 — De chauffeurs van De Lijn krijgen beter uitgeruste mobiele toiletten. Ook worden ze vaker gepoetst. De vervoermaatschappij heeft hiervoor een nieuw raamcontract afgesloten met de gespecialiseerde firma Liekens uit Arendonk. De nieuwe toiletten worden geplaatst vanaf juni.

 

572 toiletten, waarvan 122 mobiele

De chauffeurs van De Lijn moeten voldoende en kwalitatieve sanitaire stopplaatsen hebben. Daarom kunnen de buschauffeurs en trambestuurders op 572 locaties over heel Vlaanderen gebruikmaken van een toilet. Omdat goed sanitair belangrijk is, voorziet De Lijn ook toiletten die buiten de openingstijden van sommige gebouwen toegankelijk zijn.

Er zijn 3 soorten toiletten: de eigen gebouwen (stelplaatsen en chauffeurslokalen), bij derde partijen (treinstations, cafés, tankstations,  ... ) en gehuurde mobiele toiletten. De 122 mobiele toiletten worden geplaatst en onderhouden door een privéfirma. Ook chauffeurs van privé-exploitanten die rijden voor De Lijn kunnen in principe gebruikmaken van het sanitair.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘We investeren met De Lijn veel in het comfort van de reizigers. Dit is een investering in het comfort van onze eigen medewerkers. Na overleg met de gebruikers van deze toiletten – chauffeurs, maar ook technici, preventiemedewerkers en exploitatiepersoneel – hebben we de kwaliteitseisen fors opgetrokken.’

Garanties voor onderhoud en snelle herstelling

In vergelijking met het vorige contract worden de toiletten vaker gepoetst. In de meeste regio’s zullen de toiletten meermaals per week geledigd en uitgebreid gereinigd worden. De frequentie is afhankelijk van het geschat verbruik, maar kan verhoogd worden indien nodig. Met een badgesysteem houdt de leverancier bij wanneer de onderhoudsbeurten hebben plaatsgevonden. De leverancier heeft ook garanties moeten geven voor het snel verhelpen van defecten. Voor dringende interventies is er de klok rond dienstverlening voorzien.

 

Hoogkwalitatieve mobiele toiletten

De mobiele toiletcabines behoren tot het topgamma van de leverancier. Ze hebben een toilet met stromend water, een handenwasser met stromend water, vuilnisbakje, afgesloten houder voor wc-papier en voldoende verlichting. De firma Liekens heeft een ruime ervaring met mobiele toiletten en het bijhorende onderhoud.

 

Beveiligd tegen vandalisme

Om de toiletten te beschermen tegen vandalisme, hebben ze ook een cijferslot of sleutelslot. In samenspraak met de lokale besturen zoekt De Lijn naar een plaats met voldoende sociale controle.