Chauffeurs De Lijn krijgen beter uitgeruste en onderhouden mobiele toiletten

122 mobiele toiletten geplaatst vanaf juni

De chauffeurs van De Lijn krijgen beter uitgeruste mobiele toiletten. Ook worden ze vaker gepoetst. De vervoermaatschappij heeft hiervoor een nieuw raamcontract afgesloten met de gespecialiseerde firma Liekens uit Arendonk. De nieuwe toiletten worden geplaatst vanaf juni.

 

572 toiletten, waarvan 122 mobiele

De chauffeurs van De Lijn moeten voldoende en kwalitatieve sanitaire stopplaatsen hebben. Daarom kunnen de buschauffeurs en trambestuurders op 572 locaties over heel Vlaanderen gebruikmaken van een toilet. Omdat goed sanitair belangrijk is, voorziet De Lijn ook toiletten die buiten de openingstijden van sommige gebouwen toegankelijk zijn.

Er zijn 3 soorten toiletten: de eigen gebouwen (stelplaatsen en chauffeurslokalen), bij derde partijen (treinstations, cafés, tankstations,  ... ) en gehuurde mobiele toiletten. De 122 mobiele toiletten worden geplaatst en onderhouden door een privéfirma. Ook chauffeurs van privé-exploitanten die rijden voor De Lijn kunnen in principe gebruikmaken van het sanitair.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘We investeren met De Lijn veel in het comfort van de reizigers. Dit is een investering in het comfort van onze eigen medewerkers. Na overleg met de gebruikers van deze toiletten – chauffeurs, maar ook technici, preventiemedewerkers en exploitatiepersoneel – hebben we de kwaliteitseisen fors opgetrokken.’

Garanties voor onderhoud en snelle herstelling

In vergelijking met het vorige contract worden de toiletten vaker gepoetst. In de meeste regio’s zullen de toiletten meermaals per week geledigd en uitgebreid gereinigd worden. De frequentie is afhankelijk van het geschat verbruik, maar kan verhoogd worden indien nodig. Met een badgesysteem houdt de leverancier bij wanneer de onderhoudsbeurten hebben plaatsgevonden. De leverancier heeft ook garanties moeten geven voor het snel verhelpen van defecten. Voor dringende interventies is er de klok rond dienstverlening voorzien.

 

Hoogkwalitatieve mobiele toiletten

De mobiele toiletcabines behoren tot het topgamma van de leverancier. Ze hebben een toilet met stromend water, een handenwasser met stromend water, vuilnisbakje, afgesloten houder voor wc-papier en voldoende verlichting. De firma Liekens heeft een ruime ervaring met mobiele toiletten en het bijhorende onderhoud.

 

Beveiligd tegen vandalisme

Om de toiletten te beschermen tegen vandalisme, hebben ze ook een cijferslot of sleutelslot. In samenspraak met de lokale besturen zoekt De Lijn naar een plaats met voldoende sociale controle.

2018 06 01- Chauffeurs De Lijn krijgen beter uitgeruste en onderhouden mobiele toiletten.pdf

PDF - 216 Kb

Tom Van de Vreken

Woordvoerder VVM De Lijn / Antwerpen, De Lijn

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.