De app van De Lijn in een nieuw jasje: gebruiksvriendelijker en toegankelijker

De app van De Lijn in een nieuw jasje: gebruiksvriendelijker en toegankelijker

Eenvoudiger, efficiënter en toegankelijker: de nieuwe versie van de De Lijn-app ziet er helemaal anders uit. Een nieuw design, realtime vertrek- en aankomsttijden, een druktebarometer, een geoptimaliseerde routeplanner: de nieuwigheden van deze versie maken de app nog gebruiksvriendelijker. Bovendien is de app toegankelijk voor blinden en slechtzienden. 

Dankzij de realtime-info in de vernieuwde app weten de reizigers wanneer hun bus of tram eraan komt. Ze kunnen nog gerust even hun ding doen voor ze naar de halte gaan. De reisinformatie onderweg is beschikbaar, betrouwbaar en vooral steeds nauwkeuriger. De reizigers kunnen dus met een gerust hart vertrekken. 

Realtime-info staat op scherp

In 97 % van de gevallen kan de reiziger via de app te weten komen wanneer een bus of tram aan een halte zal zijn, een aanzienlijke stijging ten opzichte van vorig jaar. Van de getoonde info komt meer dan 92 % binnen de minuut overeen met de werkelijkheid. Ook optimaliseert De Lijn voortdurend de manier waarop dit alles getoond wordt op de website en halteborden, in de app en de routeplanner. Zo wordt het heel overzichtelijk voor iedereen. 

Maar er is meer: de app komt nog voor tal van zaken van pas. Zo kopen de reizigers er bijvoorbeeld een vervoerbewijs mee of stippelen ze er de meest interessante routes met trein, tram, (pre)metro of bus mee uit. Routes kunnen als favorieten worden opgeslagen en maken zo toekomstige reizen gemakkelijker. De reizigers kunnen natuurlijk ook gericht zoeken op een halte of een belangrijke bestemming en het gewenste tijdstip. Dankzij de druktebarometer kunnen de reizigers zien hoe druk het is op de bus of de tram die zij willen nemen. Het startscherm toont de favoriete haltes om de realtime-info in een oogwenk te kunnen checken. De navigatiebalk onderan het scherm geeft vlot toegang tot de verschillende functies van de app.

Toegankelijker dan ooit 

De vernieuwde app is toegankelijk voor blinden en slechtzienden. Zij kunnen een route plannen, de dienstregeling raadplegen of tickets kopen - allemaal dankzij voice-overtechnologie. Daarnaast kunnen slechtzienden makkelijk de lettergrootte aanpassen in de instellingen van hun smartphone. Zo wordt de inhoud getoond op een grootte die ze zelf kiezen. 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.