De Lijn bestelt 32 gelede elektrische bussen

De Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn bestelt 32 gelede elektrische bussen. De bestelling maakt deel uit van het vergroeningsplan van De Lijn dat voorziet in volledig emissievrij openbaar vervoer tegen 2035. De bestelling van de 32 gelede e-bussen bij Iveco is goed voor een investering van zo’n 24 miljoen euro. De e-bussen worden geleverd vanaf de jaarwisseling 2025-2026.

Als aanbieder van klantvriendelijk, aantrekkelijk en duurzaam openbaar vervoer engageert De Lijn zich om tegen 2035 volledig emissievrij te rijden in heel Vlaanderen. De Vlaamse Vervoermaatschappij heeft nu een bijkomende stap genomen om deze doelstelling te realiseren. Ze bestelt 32 gelede elektrische bussen met een lengte van 18 meter bij leverancier Iveco. Het gaat om een doorbestelling op een bestaande raamovereenkomst ter waarde van ongeveer 24 miljoen euro. Eerder bestelde De Lijn al 109 soortgelijke gelede e-bussen bij Iveco. De eerste voertuigen van de eerdere bestelling zullen nog dit jaar worden geleverd.

“Met deze bestelling gaat De Lijn door met haar vergroeningsprogramma”, zegt Annick De Ridder, minister van Mobiliteit, Openbare Werken, Havens en Sport. “De Vlaamse Regering ondersteunt de verdere verduurzaming van het openbaar vervoer ten volle en met extra investeringen. Daar zetten we deze bestuursperiode zelfs een heuse turbo op, met een extra investering van 400 miljoen euro voor de verjonging en vergroening van de bus- en tramvloot en bijhorende infrastructuur. Door deze intensieve vernieuwing van de vloot maken we De Lijn niet alleen aantrekkelijker voor de reizigers, maar ook voor de buschauffeurs.”
“Volledig emissievrij openbaar vervoer tegen 2035 is een stevige doelstelling waar we voluit voor gaan”, zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “Dat betekent samen met onze partners 3 600 bussen vergroenen op ongeveer 140 stelplaatsen. Dit kan slechts via een goede samenwerking met de diverse overheden. Naast de nodige financiering van de Vlaamse regering zijn we afhankelijk van een tijdige goedkeuring van de elektrificatiewerken aan de stelplaatsen, zodat onze e-bussen er geladen kunnen worden.”
"Iveco is zeer verheugd om deel uit te maken van dit vergroeningsplan," zegt Paul Mechele, General Manager Iveco Bus. "Ons bedrijf heeft aanzienlijk geïnvesteerd in duurzaamheid, onder andere door ons productieproces stevig in Europa te verankeren. We zijn er trots op dat 99,7% van de onderdelen die nodig zijn voor de bouw van een bus van Europese oorsprong is, en dat we het afgelopen jaar grote stappen hebben gezet om de ecologische voetafdruk van het bouwproces van een bus aanzienlijk te verkleinen."

Vanzelfsprekend zullen ook deze 32 gelede e-bussen klantvriendelijk en veilig uitgerust worden. Zo kunnen reizigers hun gsm opladen aan boord, kunnen ze op extra-brede schermen actuele ritinformatie aflezen, kunnen minder mobiele reizigers op- en afstappen via een elektrisch bediende oprijplaat. De om veiligheidsredenen deels afgesloten stuurpost is uitgerust met een verwarmbare en geventileerde in alle richtingen verstelbare chauffeursstoel. De e-bussen beschikken over alle moderne veiligheidsuitrustingen, zoals cameraspiegels, antibotssysteem, dodehoeksensor en detectiesystemen voor fietsers en voetgangers.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.