De Lijn bestelt opnieuw 24 nieuwe Kusttrams

Alle huidige Kusttrams met pensioen in 2022

Drie maanden na de gunning van 24 Kusttrams mag De Lijn opnieuw 24 Kusttrams bestellen. De Vlaamse regering heeft daarvoor groen licht gegeven. Door de bestelling van 48 trams kunnen alle huidige Kusttrams in 2022 met pensioen. De eerste nieuwe Kusttrams worden eind 2019 geleverd. Leverancier CAF en De Lijn ondertekenden het contract ter waarde van 99,7 miljoen op de internationale vakbeurs Busworld in Kortrijk. Daar werd ook de aankoop van 121 nieuwe bussen bij constructeur VDL uit Roeselare bekendgemaakt.

 

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘Vlaanderen investeert in de volledige vernieuwing van de Kusttram-vloot. Alleen al in juli en augustus nemen meer dan 4 miljoen mensen De Kusttram. Door modernere en comfortabelere voertuigen aan te kopen gaan we dit toeristisch topproduct versterken. Het aanbod wordt sterker, ruimer en verleidelijker voor nóg meer reizigers.’

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘Deze nieuwe bestelling is goed nieuws voor onze reizigers en trambestuurders op de langste tramlijn ter wereld. Na de levering zal een derde van onze tramvloot vernieuwd zijn, waaronder alle Kusttrams. Sinds 2014 hebben we al 136 nieuwe trams gekocht, een investering van 325 miljoen. De komende jaren komt daar nog eens 194 miljoen bij voor 98 trams.’

Alle Kusttrams over hele lengte toegankelijk voor rolstoelgebruikers

De nieuwe trams hebben klimaatregeling, zetels in recuperatieleder en bieden comfortabel plaats aan 187 reizigers. Het gaat om 54 vaste zitplaatsen en 133 staanplaatsen. Voor minder drukke momenten zijn er 22 klapzetels. De Urbos 100 – de naam van dit tramtype – is 10 centimeter smaller dan de huidige Kusttram en een beetje langer.

Na de instroom van de nieuwe trams zullen alle Kusttrams over hun hele lengte toegankelijk zijn voor rolstoelgebruikers. Nu heeft alleen de tussenkast (in het midden) een lage vloer. De toegankelijkheid van de haltes is de verantwoordelijkheid van de wegbeheerder, dit is de gemeente of het Vlaams gewest.

 

Investering 99,7 miljoen

De nieuwe bestelling is de tweede schijf van een contract voor 146 trams, de grootste aanbesteding in de geschiedenis van De Lijn. In totaal omvat ze 57 trams voor de kust, 66 voor Antwerpen en 18 voor Gent. Daar komen er nog 5 bij als de Kusttram wordt doorgetrokken naar Veurne. De zeven schijven zijn samen goed voor een investering van 294 miljoen euro.

Deze legislatuur (= sinds 2014) kocht De Lijn al 136 trams (324,7 miljoen euro) en 749 bussen (172,9 miljoen). Dit is goed voor de vernieuwing van telkens 34 procent van de busvloot en de tramvloot. Alles samen gaat het om een investering van bijna een half miljard euro (497,6 miljoen) in nieuwe voertuigen. 

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.