De Lijn bestelt record aantal groene bussen
Eerste bestelling zonder dieselbussen
Vervoermaatschappij De Lijn bestelt 200 groene bussen bij de Vlaamse constructeur VDL. Dat is de grootste bestelling ooit van de vervoermaatschappij, zowel qua aantal bussen als qua investering. De bussen zijn gebaseerd op elektrische bussen en zullen aanvankelijk hybride rijden. In een tweede fase kunnen ze - na aanpassing - volledig elektrisch rijden als er voldoende laadpalen langs het traject zijn. Met de bestelling vergroent en verjongt De Lijn haar vloot. Na levering is bijna één op de drie bussen van De Lijn groen.
Besparing 1 miljoen liter diesel
Directeur-generaal Roger Kesteloot: “Deze busbestelling is de grootste in de geschiedenis van De Lijn. Ze levert een belangrijke bijdrage voor de Vlaamse luchtkwaliteit en klimaatdoelstellingen. Dankzij deze 200 bussen besparen we jaarlijks een miljoen liter diesel en daalt de uitstoot van CO2 met 2640 ton.”
Het gaat om een investering van 92 miljoen euro. Dat is 28 miljoen meer dan het vorige record uit 2018 (64 miljoen), ook een grotendeels groene bestelling. In aantal bussen doet deze bestelling 16 bussen beter dan de vorige beste uit 2003 (184 bussen), goed voor 36,7 miljoen euro. Later dat jaar volgde nog een bestelling van 130 bussen voor 34 miljoen euro.
Om tegen 2025 in alle centrumsteden en de Vlaamse Rand volledig elektrisch te rijden, wil de vervoermaatschappij de komende jaren nog minstens 77 gelijkaardige hybride bussen en circa 925 elektrische bussen bestellen.
1 op de 3 bussen groen na levering
De bestelling van 92 miljoen euro omvat 80 streekbussen en 120 gelede bussen (‘harmonicabussen’). Na de levering van deze bestelling is bijna een op de drie bussen (29 %) groen: 621 hybride bussen, 16 elektrische bussen en 5 waterstofbussen. De Lijn verwacht de eerste bussen na de zomer van volgend 2020.
De streekbussen hebben in totaal minstens 88 plaatsen waarvan 37 zitplaatsen, bij de gelede bussen zijn dat 132 plaatsen, waarvan 47 zitplaatsen.
Het gaat om hybride bussen van de tweede generatie. In eerste instantie zullen ze hybride rijden, dus met een mix van batterijen en een motor. Op termijn rijden ze volledig elektrisch, de aanpassing door constructeur VDL is voorbereid.
Er zijn twee voorwaarden om volledig elektrisch te kunnen rijden. Eerst en vooral moeten de gemeenten en De Lijn een akkoord bereiken over de bouw van laadstations langs het traject. Daarnaast moeten de energieleveranciers voldoende elektriciteitsaansluitingen voorzien om de batterijen op te laden. Dit wordt eveneens meegenomen in het project van de elektrificatie van de bussen.