De Lijn en ACV-OD bereiken akkoord over nieuwe structuur en impact op het personeel

Satellietwerk over heel Vlaanderen, soepeler arbeidsomgeving en nieuwe teamcoaches voor begeleiding chauffeurs

Dinsdag 22 mei 2018 — De directie van De Lijn en de christelijke vakbond ACV-OD hebben maandag een akkoord bereikt over de reorganisatie bij de vervoermaatschappij. Voor een betere omkadering van de chauffeurs komen er 75 teamcoaches, daarnaast zijn er afspraken over 16 mogelijke werkplekken over heel Vlaanderen in plaats van de 5 provinciale kantoren. Met een meer wendbare structuur en uniforme manier van werken wil De Lijn zich klaarstomen voor 2020. Dan moet ze de vergelijking met de privésector door de Vlaamse overheid kunnen doorstaan. 

 

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘Het akkoord met de christelijke vakbond ACV-OD is een cruciale stap op twee vlakken. Eerst en vooral kunnen we de betrokken werknemers nu snel duidelijkheid geven. Daarnaast kunnen we nu uit de startblokken schieten om De Lijn klaar te maken voor de vergelijking met de privésector in 2020. Dat doen we met een betere omkadering voor de chauffeurs, een plattere managementstructuur en werkprocessen die over heel Vlaanderen gelijk zijn.’

16 locaties voor satellietwerk in plaats van 5 provinciale kantoren

Door de overgang naar een nieuwe structuur verdwijnen tegen eind 2020 286 van de circa 1500 bediendenjobs. Dit alles zal gebeuren zonder naakte ontslagen. Het gaat om mensen die met pensioen gaan, interims en externen van wie het contract niet verlengd wordt. Door de provinciale entiteiten te laten overgaan in een nieuwe structuur, zijn parallelle functies niet meer nodig.

Een aantal medewerkers blijven decentraal en dichtbij het terrein werken, maar worden voortaan centraal aangestuurd. De werking nabij het terrein gebeurt vanuit zestien locaties over heel Vlaanderen, in plaats van vijf provinciale kantoren nu. Daarnaast komen er extra mogelijkheden voor het nieuwe werken: o.a. meer thuiswerk en satellietwerk, en soepeler werktijden. 75 teamcoaches zullen voortaan de chauffeurs begeleiden. Dit omvat o.a. de verwelkoming van nieuwe chauffeurs, coaching bij de job en ondersteuning bij administratieve taken. De teamcoaches zijn nieuwe functies die niet bestaan in de huidige werking.