De Lijn en de THV Profa voltooien het ReTiBo project

De Lijn en de THV Profa voltooien het ReTiBo project

Nu de laatste software-onderdelen in gebruik zijn genomen, sluiten De Lijn en de partners in de THV Profa het ReTiBo project in goede verstandhouding af. De verschillende onderdelen en werken zoals voorzien in het bestek zijn opgeleverd. De Lijn kan nu het ReTiBo project verder incorporeren in de dagelijkse werking.

In 2011 startten De Lijn en de THV Profa (toen bestaande uit Prodata Mobility Systems, Engie Solutions (toen Fabricom GDF Suez) en Prodata Systems) met hun samenwerking in het kader van het ReTiBo project. ReTiBo staat voor Registratie, Ticketing en Boordcomputer. Het project had als doel om alle voertuigen uit te rusten met een boordcomputer en registratie-apparaten, en de interoperabele MOBIB-kaart te introduceren voor de reizigers van De Lijn. Zo krijgen de reizigers een gebruiksvriendelijk, contactloos vervoerbewijs. Doordat de elektronische vervoerbewijzen gescand moeten worden op het voertuig, heeft De Lijn ook meer en betere beheersinformatie ter beschikking. Voor de chauffeurs biedt de boordcomputer bovendien een aantal praktische voordelen tegenover de vroegere situatie: de chauffeur kan bijvoorbeeld meevolgen of hij te vroeg of te laat aan het rijden is ten opzichte van de dienstregeling en dit komt de stiptheid ten goede.

De opzet en uitrol van het ReTiBo-project bij De Lijn was een complex project, en tijdens de looptijd van het project waren er heel wat obstakels. Er werd aanzienlijke vertraging opgelopen en er waren grondige discussies nodig om tot een herzien tijdspad te komen voor het uitvoeren van de verschillende onderdelen in het project. Uiteindelijk hebben De Lijn en THV Profa (ondertussen met Kontron Transportation aan boord als partner naast Engie Solutions en Prodata Systems) een interoperabele (integratie met vervoerbewijzen van andere vervoermaatschappijen), geïntegreerde hardware- en softwareoplossing afgewerkt en opgeleverd.

Nu is de fase aangebroken dat de Lijn en de THV Profa het project officieel kunnen afsluiten. De Lijn incorporeert ReTiBo nu verder in de dagelijkse werking. De Lijn en de THV Profa maakten goede afspraken voor de lopende onderhoudsfase van het project.

Oplevering

Het bestek van het project voorzag in o.a. de levering en installatie van toestellen op voertuigen en aan de haltes, software voor de voertuigen en de lijnwinkels, een volledig functionele back-office, opleidingen voor de medewerkers van De Lijn, en onderhoudsdiensten voor software en toestellen. Deze onderdelen zijn opgeleverd, en het ReTiBo project werkt nu zoals vooropgesteld.

Roger Kesteloot, projecteigenaar:

'Na heel wat jaren van vertraging, moeilijke discussies over op te leveren projectonderdelen, en 2 wissels van partners in de THV Profa, is De Lijn opgelucht dat het ReTiBo-project nu afgewerkt is en ze de functionaliteiten in de dagelijkse werking kan opnemen. In de laatste fase van het project verliep de samenwerking met de projectpartners vlotter wat ervoor gezorgd heeft dat het project nu wel kon opgeleverd worden volgens de afspraken, met de vereiste functionaliteiten die onze reizigers en chauffeurs het nodige gebruiksgemak bieden. De Lijn heeft lessen getrokken uit het verloop van dit project, maar kan nu het vizier op de toekomst richten.'

Jean Dubois, Managing Director van Kontron Transportation Belgium NV:

'Kontron kwam haar verplichtingen na in tijd en kwaliteit. De THV ProFa kijkt er naar uit om de bestaande oplossingen bij De Lijn verder te ondersteunen. Aangevuld met Kontrons uitgebreide portfolio in zowel software als hardware, inclusief account-gebaseerde ticketing en ondersteuning van contactloze EMV-betalingen, stimuleert Kontron IoT in de markt van het openbaar vervoer. Door gebruik te maken van ons sterke internationale netwerk zijn we graag een betrouwbare partner voor onze klanten.'

______________________________________________________________________________

De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks een of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 36 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar circa 11 miljoen ritten. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grootste werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.

THV ProFA partners:

THV ProFa is een joint venture bestaande uit Kontron Transportation Belgium, Engie Solutions en Prodata Systems.

Over Kontron Transportation

Kontron Transportation is een toonaangevende wereldwijde leverancier van end-to-end communicatieoplossingen voor bedrijfskritische netwerken. De portfolio omvat GSM-R, FRMCS (toekomstig mobiel communicatiesysteem voor spoorwegen), TETRA, DMR, LTE-oplossingen voor bedrijfskritische netwerken en mobiliteitsoplossingen voor de openbare vervoersector, zoals Automatisch Ticketingsysteem en Mobiele Ticketverkoop. Kontron Transportation biedt de gehele service en project management aan, van planning, ontwikkeling en productie tot implementatie, integratie, onderhoud en exploitatie.

Kontron Transportation investeert in onderzoek en ontwikkeling en stimuleert de ontwikkeling van baanbrekende mobiliteitsconcepten en de evolutie naar de volgende generatie breedbandoplossingen voor bedrijfskritische netwerken.

Kontron Transportation is klaar om een belangrijke rol in de openbaar vervoersector uit te bouwen.

Kontron Transportation maakt deel uit van de S&T groep en heeft zijn hoofdkantoor in Wenen (Kontron Transportation Austria AG) met belangrijkste dochterondernemingen in België, Frankrijk, Duitsland, Portugal, Spanje, Tsjechië en het Verenigd Koninkrijk.

Jean Dubois, Managing Director: +32 475 43 77 90 - [email protected]

Over ENGIE Solutions

ENGIE Solutions is dé Belgische referentie op vlak van ontwerp, installatie en onderhoud van multi-technische installaties en diensten. Onze brede kennis op het gebied van infrastructuur, gebouwen, industrie, distributienetwerken en energie zijn een garantie voor een totaaloplossing op maat. Dankzij onze multidisciplinaire aanpak zorgen wij ervoor dat bedrijven en overheden hun energie-, milieu- en operationele prestaties kunnen optimaliseren.

Sinds 1 juli 2020 zijn de verschillende B2B-serviceactiviteiten van de ENGIE Groep in België (ENGIE Cofely, ENGIE Axima en ENGIE Fabricom) samengebracht onder één merknaam: ENGIE Solutions.

Onze 9 600 resultaatgerichte experten zijn actief in complementaire domeinen zoals koeling, industriële technieken, elektriciteit, energie, mechanica, warmte- en koudenetten. Hun gemeenschappelijke ambitie is om de koolstofarme transitie van hun klanten te versnellen door hen volledige en op maat gemaakte ondersteuning te bieden. ENGIE Solutions maakt deel uit van ENGIE, de Belgische markleider in verkoop van elektriciteit, aardgas en in dienstverlening in energie. ENGIE Solutions telt 56 vestigingen in België en heeft een jaaromzet van 2 miljard euro.

Hellen Smeets, Senior press Officer: +32 498 32 47 70 - [email protected]

Over Prodata Systems

Prodata Systems is een gerenommeerde Belgische IT-integrator die al decennia lang complexe en bedrijfskritische omgevingen beheert.

Door middel van innovatieve oplossingen en diensten krijgt het Prodata-team het vertrouwen van zowel de Belgische overheid als andere toonaangevende organisaties wanneer het gaat over ontwerpen, implementeren en onderhouden van hun datacenter-, netwerk-, beveiligings- en mobiele en werkplekbehoeften.

Als betrokken, deskundige en betrouwbare IT-partner zet Prodata Systems zich in voor het verbeteren van de continuïteit en veiligheid van de bedrijfsprocessen van haar klanten.

Karen Verheyden, Marketing Officer: +32 474 70 06 77 - [email protected]

Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.