De Lijn en DIGbij slaan handen in elkaar voor digitale inclusie: minder digitaal vaardige reizigers leren digitale tools De Lijn kennen
Samenwerking om digitale inclusie te versterken
In een unieke samenwerking zetten De Lijn en DIGbij zich in om reizigers digitaal vaardiger te maken. Via opleidingen en begeleiding in de digibank leren minder digitaal onderlegde reizigers onder meer hoe ze de app van De Lijn en Hoppin kunnen gebruiken om hun ritten te plannen, tickets kunnen kopen en hoe ze digitaal een flexbus reserveren. In Heers konden inwoners vandaag in het BASS Cultuurhuis terecht voor een gratis opleiding over deze digitale dienstverlening van De Lijn. Vandaag vond de laatste sessie van dit jaar plaats. In september en oktober werd dezelfde sessie reeds georganiseerd in Borgloon, Tongeren en Wellen. Met ruim 100 deelnemers was het één van de populairste sessies tot dusver in de regio.
De opleiding kadert in een samenwerking tussen De Lijn en DIGbij, de digibank in de gemeenten Borgloon, Heers, Tongeren en Wellen. Digibanken zijn locaties in Vlaanderen en Brussel waar mensen hulp krijgen bij hun digitale vragen.
Projectcoördinator Sanne Vander Beken van vzw IN-Z: “Veel bezoekers van onze digibank hebben vragen over de digitale dienstverlening van overheden, banken en nutsbedrijven. Als digibank willen we in de eerste plaats onze bezoekers digitaal sterker maken om gebruik te kunnen maken van deze diensten. Daarnaast willen we overheden en organisaties sensibiliseren en responsabiliseren om hun diensten toegankelijker te maken én om zelf te investeren in opleiding. We zijn dan ook verheugd dat De Lijn positief reageerde op onze vraag tot samenwerking.”
Een uniek gegeven is dat de opleidingen worden gegeven door experten van De Lijn zelf, die daardoor ook kunnen inpikken op vragen die breder gaan dan het louter digitale aspect, zoals vragen over tickets, abonnementen en toegankelijkheid. Ook de aanpak wordt gesmaakt: 9 op 10 deelnemers gaven na de vorige opleidingen aan dat ze zich digitaal versterkt voelen, 3 op 4 deelnemers zijn ervan overtuigd dat ze voortaan de app van De Lijn vaker zullen gebruiken.
De voorbije jaren zette De Lijn sterk in op het uitrollen van verschillende digitale tools die het gebruik van bus en tram voor de reizigers vlotter en makkelijker moet maken: de app met realtime-informatie, ene handige reisplanner, aankoop van tickets, afstapwaarschuwing enz., maar ook het reserveren van een flexrit met de Hoppin-app. De Lijn zet met dit gedeelde opleidingstraject verder in op een digitale omschakeling van haar dienstverlening, door het gebruik van deze tools ook makkelijker te maken voor wie nog niet zo vlot met digitale tools werkt. Het is de bedoeling om deze duurzame transitie verder te zetten met onder meer een zogenaamde toegankelijkheidstegel op de website. De Lijn zal in 2025 tevens een train-the-trainerprogramma beschikbaar maken waar coaches, begeleiders, vrijwilligers, … vanuit de verschillende lokale overheden, sociale en maatschappelijke organisaties mee aan de slag kunnen. Daarnaast zal ook de infosessie die werd opgesteld voor deze samenwerking verder worden uitgewerkt en verkrijgbaar gemaakt voor wie zelf een opleiding wil geven in groep. De Lijn bekijkt verder hoe ze dit traject kan uitwerken maar neemt alvast heel wat positieve zaken mee vanuit deze synergie.
Persdienst