De Lijn gaat verder met vernieuwing roltrappen metro Antwerpen

Raamcontract voor 36 roltrappen in voege

De sterk verouderde roltrappen in bepaalde Antwerpse metrostations zorgen nog steeds voor ongemak. Maar De Lijn zet belangrijke stappen in de modernisering. De vervoermaatschappij investeert verder in de vernieuwing van de roltrappen in meerdere stations, om zo het comfort en de toegankelijkheid voor de reizigers te verbeteren. Door de goedkeuring van een nieuw raamcontract voor 36 nieuwe roltrappen kunnen we verder gaan met onze vernieuwingsoperatie.

 

De metro telt 101 roltrappen, meer dan de helft hiervan is ouder dan 25 jaar, een vierde is bijna een halve eeuw oud.

Deze roltrappen vallen dan ook regelmatig uit. Ze terug in dienst krijgen is geen sinecure. ​ Van de oudste toestellen zijn geen onderdelen meer te verkrijgen. Het is dan ook telkens een hele zoektocht die vaak erg veel tijd vergt, vooraleer we deze roltrappen terug in werking kunnen zetten.

Een grondige aanpak is dus nodig, een volledige vernieuwing van al deze roltrappen. Daar zijn we vorig jaar al mee gestart. De roltrappen in stations Sport, Meir en Schijnpoort zijn vernieuwd – respectievelijk 3, 15 en 2 nieuwe roltrappen.

Op dit moment worden de roltrappen in station Meir vernieuwd. De installatie van deze nieuwe roltrappen brengt wel wat overlast met zich mee en zorgt er voor dat de toegankelijkheid van de metrostations soms wordt beperkt. Wij doen er alles aan om die overlast tot een minimum te beperken maar beseffen zeer goed dat dit tot ongemak kan leiden voor de reizigers. Wij verontschuldigen ons hier dan ook voor.

Hierna zijn ook stations Elizabeth, Diamant en Plantin aan de beurt. Door het nieuwe raamcontract, dat nu werd afgesloten voor 36 nieuwe roltrappen, kunnen we ook deze stations van nieuwe roltrappen voorzien, respectievelijk 3, 12 en 8 nieuwe roltrappen. De installatiefase van deze werken start in september 2025 en loopt over een periode van 2 jaar. De nodige voorbereidingen en concrete afspraken met de fabrikant en de verschillende betrokken autoriteiten worden op dit moment gevoerd.

In tussentijd proberen we de oude roltrappen zo goed mogelijk in dienst te houden, met oog voor comfort maar zeker ook de veiligheid. Bij enige twijfel daarover worden de roltrappen stilgelegd zodat ze nog gebruikt kunnen worden als vaste trap.

De website van De Lijn wordt voortdurend geüpdatet met de laatste informatie, zodat reizigers goed geïnformeerd blijven.

De Lijn beseft dat deze werken hinder kunnen veroorzaken, maar benadrukt dat de vernieuwingen noodzakelijk zijn en al lang werden verwacht. Ze vormen een essentieel onderdeel van de structurele opwaardering van het Antwerpse metronet en zullen op lange termijn de mobiliteit in de stad ten goede komen. 

 

 

Share

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.