De Lijn gaat voorop in de strijd voor respect met krachtige bewustmakingscampagne

De Lijn gaat voorop in de strijd voor respect met krachtige bewustmakingscampagne

Op 18 april lanceert De Lijn een bewustmakingscampagne om de toenemende agressie op het openbaar vervoer tegen te gaan. Chauffeurs en controleurs van De Lijn zorgen ervoor dat reizigers veilig en op tijd op het werk, de school, de sportvelden of aan het clublokaal geraken. En net als iedereen verlangen  ook de medewerkers van De Lijn respect en een veilige werkomgeving. Om deze boodschap kracht bij te zetten, toont de campagne vier collega's die kernachtig vertellen wat hen drijft in hun vrije tijd. Ze willen ongehavend kunnen voetballen, zwemmen, koken, lezen en vogelspotten, net als elke andere burger. Want: de medewerkers van De Lijn zijn meer dan hun job.

“Onze mensen moeten hun job onder optimale omstandigheden kunnen uitvoeren. Dat betekent dat zij in een veilige en aangename omgeving willen werken en recht hebben op respect”, aldus Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn.

De campagne wordt gevoerd op 170 voertuigen, advertenties op sociale media en de andere communicatiekanalen van De Lijn. 

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken: “Ik ondersteun als voogdijminister elk initiatief dat bijdraagt aan een veilige werkomgeving voor de medewerkers van De Lijn.. Aandacht voor de waardigheid van de chauffeurs en controleurs hoort daar zeker bij. Deze campagne is een onderdeel van het veiligheidsplan van De Lijn, dat onder andere betere afgesloten stuurposten, videobewaking, verscherpte controles, preventiemaatregelen en meer samenwerking met de politiediensten omvat. De kernboodschap is en blijft: van onze medewerkers blijf je af.”

Dorien, Ali, Shana en Joost willen door mee te werken aan deze campagne hun engagement tonen voor De Lijn, voor hun collega’s en voor de reizigers. Daarom werken zij met volle inzet mee aan RESPECT. De medewerkers van De Lijn zijn meer dan hun job.

Hieronder vind je het ondersteunende audiovisuele materiaal terug.

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.