De Lijn gebruikt voortaan ook telcamera’s en AI voor haar reizigerstellingen

Reizigerscijfers zijn nauwkeuriger

De Lijn telt vanaf 2024 het aantal op- en afstappers op haar voertuigen aan de hand van een slim AI algoritme dat de registraties van vervoerbewijzen combineert met tellingen door telcamera’s ​ of zogenaamde ‘people counting camera’s’. Begin mei had De Lijn al 350 camera’s op haar voertuigen. Tegen eind dit jaar hebben 1.600 bussen en trams dergelijke meetapparatuur aan boord. De grote voordelen van de nieuwe telmethode zijn dat wie zijn vervoerbewijs niet scant voortaan ook in de statistieken komt en dat De Lijn zo rijkere en betere data heeft over haar reizigersstromen. Dat laat toe om het netwerk nog meer vraagvolgend te maken. De Lijn gaf vandaag een demo van de nieuwe methode tijdens een persconferentie.

Oude telmethode reizigers

Tot en met eind vorig jaar bepaalde De Lijn haar reizigersaantallen aan de hand van twee bronnen. Ten eerste werden de scans met abonnementen, fysieke vervoerbewijzen en cEMV (betalen met bankkaart) die op de voertuigen gebeuren, gebruikt. Ten tweede werden de vervoerbewijzen die niet gescand worden (mobiele tickets en mobiele Lijnkaarten en sms-tickets), a rato van de verdeling van de effectieve scans van fysieke tickets toegewezen aan de verschillende ritten en lijnen. Omdat niet alle abonnees scannen, werd op regelmatige basis onderzoek gedaan naar het scangedrag. Het algoritme waarmee de reizigersaantallen werd bepaald, hield tot slot rekening met een zogenaamde ‘ophoogfactor’.

Telcamera’s registreren beter wie op- en afstapt

De Lijn is in november 2022 gestart met een proef op 15 voertuigen met zulke 3d- of ‘people counting camera’s’. De Lijn deed de test om een accurater zicht te krijgen op de bezetting van haar voertuigen. Doel is om de reizigerscijfers uit de registraties op de voertuigen aan te vullen. De camera’s bleken effectief en tellen tot 95% nauwkeurig het aantal op- en afstappers.

Na de geslaagde proef werd beslist om een representatief staal van het voertuigenpark uit te rusten: zo krijgt De Lijn een vollediger beeld van de reizigersaantallen. Daarbij wordt erover gewaakt dat er een goede geografische spreiding is en een goede verdeling op vlak van typevoertuig. Er worden camera’s geïnstalleerd op alle mogelijke types bussen van De Lijn zelf (stads- of streekbussen, gelede bussen…), bij de exploitanten, en op de trams.

Een slim algoritme dat draait op Artificiële Intelligentie, koppelt de telgegevens van de camera’s met de bestaande registraties via MOBIB-kaarten en andere tickets. De registratie van vervoerbewijzen blijft dus noodzakelijk. Bovendien houdt het nieuwe algoritme rekening met een aantal factoren zoals type voertuig, het weer of type dag (schooldag of weekenddag bijvoorbeeld) of type rit (spits of dal) en zelfs het aantal online halte-opvragingen. De nieuwe telmethode neemt dus veel meer factoren in rekening.

 

 

Share

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.

Neem contact op met

Motstraat 20 B-2800 Mechelen

0471 20 00 22 (SMS- en WhatsApp-berichten worden niet gelezen)

pers@delijn.be

www.delijn.be