De Lijn herstelt wegdek op as Kortrijksepoortstraat-Koophandelsplein

 

Tijdens de krokusvakantie start De Lijn werken op de as Kortrijksepoortstraat, Nederkouter en Koophandelsplein. Op deze drie locaties wordt het wegdek grondig aangepakt. Hierdoor wordt voornamelijk de fietsveiligheid geoptimaliseerd. De werken duren tot en met 5 maart.

Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters: “Verkeersveiligheid is een absolute prioriteit van mij. In afwachting van de grote werkzaamheden op de Petercelle-as gaan we nu al een aantal quick wins uitvoeren die onmiddellijk de veiligheid van de fietsers verhogen. Op de drie locaties wordt een groot gedeelte van het huidige wegdek verwijderd, en vervangen door een nieuwe toplaag. Ook vorig jaar voerden we al wat werken uit. Zo werd het spoor heraangelegd ter hoogte van het Veerleplein/Gravensteen/Geldmunt en werd een wissel weggenomen”.

Het wegdek is op diverse plekken op de as Kortrijksepoortstraat-Koophandelsplein aan verbetering toe. Op de drie locaties wordt een groot gedeelte van het huidige wegdek verwijderd, en vervangen door een nieuwe toplaag. Dit gebeurt voornamelijk in de zones stadinwaarts, richting Korenmarkt. ​ Enkel op het Koophandelsplein, tussen de Ketelbrug en de Schouwburgstraat, zal er in beide richtingen worden gewerkt. De werken zijn voornamelijk bedoeld om de fietsveiligheid te optimaliseren in afwachting van de grote werkzaamheden op de Petercelle-as (Veldstraat-Koophandelsplein-Nederkouter-Kortrijksepoortstraat) die normaal gezien in de loop van 2024 starten.

Om de hinder zoveel mogelijk te beperken, wordt er gestart tijdens de krokusvakantie. Aan het eind van de daaropvolgende week zullen de werken voltooid zijn. De werkzaamheden vinden gefaseerd plaats, en op weekdagen. Enkel wanneer er onvoorziene vertragingen zouden opduiken, zal er ook in het weekend gewerkt moeten worden. Er is geen nachtwerk voorzien. ​

De werken worden uitgevoerd in twee fases:

1) In de week van de krokusvakantie, ​ 20-26 februari, wordt de volledige werfzone ​ ​
​ ​ ​ ​ ingenomen tussen het Koophandelsplein en het kruispunt R40/Kortrijksepoortstraat. ​
2) In de tweede week, 27 februari-5 maart, wordt er enkel stadinwaarts gewerkt in het ​
​ ​ ​ ​ gedeelte tussen Verlorenkost en kruispunt Kortrijksepoortstraat/R40

De voetpaden blijven toegankelijk. Fietsers kunnen een omleiding volgen, of met de fiets aan de hand het voetpad gebruiken. Tram 1 rijdt tijdens de volledige duur van de werken niet via de Kortrijksepoortstraat, wel vanaf het Rabot via de Korenmarkt en Gent Zuid naar Gentbrugge Stelplaats. Enkel tramlijn 2 (Zwijnaarde – Gent Sint-Pieters – Kouter – Zuid – Melle Leeuw) en tramlijn 2B (Gent UZ – Gent Sint-Pieters – Kouter – Zuid – Melle Leeuw) voorzien in een verbinding tussen Gent Sint-Pieters en het stadscentrum. ​ Nachtbus 1 rijdt gedurende de werken in omleiding. Buslijn 6 volgt zijn normale route. Voor het overige wegverkeer is er een omleiding voorzien. Ook wie normaal gezien via deze as naar de centrumparkings rijdt, zal gedurende twee weken een andere route moeten volgen.

 

Meer info is te vinden op de website:

https://www.delijn.be/nl/nieuws/gent-werken-kortrijksepoortstraat/


In bijlage: kaartje aangepast tramnet

Kaartje aangepast tramnet ifv werken Kortrijksepoortstraat

PDF - 68 Kb

 

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.