De Lijn investeert in laadinfrastructuur voor elektrificatie van de stelplaatsen

De raad van bestuur van De Lijn heeft groen licht gegeven voor een nieuwe bestelling van laadinfrastructuur voor haar stelplaatsen. Concreet gaat het over de goedkeuring van een raamovereenkomst van maximum 1 600 laadpunten bij twee leveranciers, TM SPIE-Ekoenergetyka en ABB. Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters reageert tevreden op deze volgende stap binnen de elektrificatie van De Lijn. De ombouw van de stelplaatsen speelt een cruciale rol in de vergroening van de busvloot. De Lijn zal in de eerste fase zo’n 320 tot 490 laadpunten afnemen, goed voor een investering van 15,3 miljoen euro voor 490 laadpunten. ​

De Vlaamse vervoermaatschappij zet mede onder impuls van minister Peeters volop door met de vergroening van het openbaar vervoer.

De aankoop van de benodigde laadinfrastructuur is een ​ cruciale stap in deze duurzame transitie. We willen zo snel mogelijk volledig emissievrij rijden in Vlaanderen. Daarom blijven we werk maken van de volledige vergroening van de busvloot en de ombouw van de stelplaatsen, met inbegrip van de nodige laadinfrastructuur”, aldus Vlaams minister Lydia Peeters.

De raamovereenkomst laat De Lijn toe om maximum 1 600 laadpunten te bestellen bij twee leveranciers, SPIE-Ekoenergetyka en ABB, over een periode van maximaal 8 jaar. De Lijn verwacht in een eerste deelopdracht 320 tot 490 laadpunten te bestellen verdeeld over beide aanbieders. Voor volgende deelopdrachten bekampen beide partijen elkaar. De toewijzing van de laadpunten wordt afgestemd op het verloop van de infrastructuurwerken aan de stelplaatsen.

“Met deze raamovereenkomst zetten we een belangrijke volgende stap in de elektrificatie van onze stelplaatsen,” zegt directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs. “De Lijn koopt sinds 2022 uitsluitend elektrische bussen aan. Het spreekt voor zich dat deze e-bussen dagelijks bijgeladen moeten worden.”
“We zijn blij dat we na de geslaagde proefprojecten in Leuven en Antwerpen De Lijn opnieuw kunnen ondersteunen in haar vergroeningstraject,” zegt Guy Damen, sales manager e-mobility voor de Belux bij ABB. “We hebben intussen een pak bijkomende ervaring opgedaan in West-Europa die we graag ter beschikking stellen aan De Lijn en haar reizigers.”
“SPIE en Ekoenergetyka bundelen hun krachten om hoogkwalitatieve installaties te garanderen tijdens de ontwikkelingsperiode van de sites. Tegelijk zorgen we ervoor dat de infrastructuur vlot onderhouden wordt,” zegt Geert Van Inthoudt, BU Manager Infrastructure Services bij SPIE Belgium.

 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.