De Lijn kleurt regenboog

De Lijn kleurt regenboog

Samen iedereen verbinden

Op maandag 17 mei is het de Internationale Dag Tegen Holebifobie en Transfobie (IDAHOT). Deze dag is in het leven geroepen om aandacht te vragen voor het verschijnsel homo-, bi- en transgenderhaat. Samen met De Lijn wil Vlaams minister van Mobiliteit Lydia Peeters “Iedereen verbinden”: van een tram in de kleuren van de regenboog tot een speciale boodschap op sociale media.  

Voor al haar medewerkers en reizigers wil De Lijn een respectvolle omgeving creëren waarin iedereen zich thuis voelt. Dat past volledig binnen de visie van De Lijn, die duurzaamheid als belangrijke pijler heeft en inclusiviteit is voor De Lijn een belangrijk onderdeel van duurzaam ondernemen.

Zo hijst De Lijn de regenboogvlag bovenop haar hoofdzetel in Mechelen en op andere locaties in Vlaanderen als teken van solidariteit met de lhbt-gemeenschap (lhbt: lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders). De vlag vertegenwoordigt alle kleuren van de bevolking en staat symbool voor seksuele diversiteit.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken:
“Tolerantie en openheid staan in ons land nog te vaak ter discussie. De vrijheid om gewoon jezelf te zijn, daar komen we voor op. Niet alleen vandaag op de Internationale Dag tegen Homofobie en Transfobie, maar elke dag opnieuw. Ik ben dan ook verheugd dat De Lijn deze boodschap mee ondersteunt want liefde is liefde.”

Bus en tram gehuld in regenboogkleuren

In Gent, Leuven, Hasselt en aan de kust komen er enkele voertuigen op drukke lijnen met een aangepaste zijkant die de boodschap ‘Samen iedereen verbinden’ uitdraagt. In Antwerpen wordt er zelfs een volledige tram ingezet in de kleuren van de regenboog.

Op de sociale media van De Lijn zal deze dag niet onopgemerkt voorbijgaan: we passen tijdelijk onze profielfoto aan om het thema onder de aandacht brengen. De Lijn roept haar reizigers op om foto’s van gespotte IDAHOT-voertuigen op sociale media te posten.

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.