De Lijn koopt drie tramsimulatoren aan

De Lijn koopt drie tramsimulatoren aan

De raad van bestuur van De Lijn heeft de aankoop goedgekeurd van drie tramsimulatoren. De aankoop biedt extra mogelijkheden om tramchauffeurs op te leiden en bij te scholen. Met de aankoop is een investering gemoeid van 1,5 miljoen euro.

De raad van bestuur van De Lijn heeft onlangs het licht op groen gezet voor de aankoop van drie tramsimulatoren. Er waren vijf bedrijven die hun kandidatuur stelden. De firma Transurb voldeed het best aan de gestelde criteria, en werd daarom als leverancier geselecteerd.

Hoogtechnologische software
​De tramsimulatoren bestaan elk uit een cockpit met aanraakschermen die een vooraanzicht van 180 graden vormen, aangevuld met een systeem van flexibele en verwisselbare bedieningspanelen. Er kunnen verschillende tramtypes worden aangeleerd. Een tramsimulator laat toe om het besturen van een tram in een specifieke omgeving, inclusief alle mogelijke interactiesituaties in het verkeer, waarheidsgetrouw na te bootsen. Verkeerssignalisatie, andere verkeersdeelnemers, vigerende verkeersregels,… alles wordt feilloos geïntegreerd. Het voelt dan ook levensecht, alsof men daadwerkelijk met een tram op de baan is. Dat alles vereist hoogtechnologische software, het resultaat van een intensief ontwikkelingsproces en regelrecht maatwerk. De Lijn heeft met Gent, Antwerpen en de Kusttram bovendien meerdere tramnetwerken die in de software moeten worden verwerkt.

Belangrijke aanwinst
​Door de specificiteit van de software én het aantal tramnetwerken is de realisatie van de tramsimulatoren dan ook een vrij langdurig proces. De levering van de toestellen wordt daarom pas volgend jaar voorzien. Transurb zal naderhand ook instaan voor het onderhoud van de simulatoren. De drie simulatoren zijn alleszins een zeer belangrijke aanwinst voor De Lijn. ​ "Dit biedt alleen maar voordelen", zegt Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken. "Op een innovatieve manier zorgen we voor een vlottere opleiding. Daarnaast, door alle mogelijke interactiesituaties in het verkeer, waarheidsgetrouw na te bootsen, is een chauffeur ook beter voorbereid op de realiteit van het verkeer wat de verkeersveiligheid ten goede komt.”

Levensecht en eindeloos uitproberen
​Het opleidingscentrum van De Lijn, ook wel de rijschool genoemd, leidt in één jaar tijd ongeveer 125 nieuwe tramchauffeurs op. Verder zijn er ook nog een pak chauffeurs die jaarlijks de overstap maken van bus naar tram ; alles samen goed voor zo’n 200 opleidingen tramchauffeur. De tramopleiding bestaat uit een theoretisch deel en de praktijkopleiding. Het praktische gedeelte wordt tot nog toe volledig op het terrein gegeven. Dat impliceert dat zowel tramvoertuigen als mogelijkheden op het tramnet beschikbaar moeten zijn, waarbij erover gewaakt moet worden dat de tramdienstverlening niet in het gedrang komt. Dankzij de drie tramsimulatoren zullen nieuwe chauffeurs in de meest veilige omstandigheden optimaal kennis kunnen maken met hun nieuwe werkterrein. Alle mogelijke verkeerssituaties en het besturen van voertuig kunnen levensecht en eindeloos worden uitgeprobeerd – en dat zonder een tram of sporen in de buurt. Uiteraard volgt naderhand ook op het terrein nog voldoende praktijkopleiding.

Voorproefje
​Naast de opleiding van nieuwe tramchauffeurs worden er jaarlijks tevens bijscholingen met praktijk voorzien voor de liefst 1.200 overige tramchauffeurs. Verder hebben ook andere functies, zoals tramtechnici, een praktische rijopleiding nodig. Bovendien zullen geïnteresseerde kandidaat-trambestuurders binnenkort alvast een voorproefje kunnen nemen vooraleer de opleiding te starten. ​

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.