De Lijn lanceert eerste digitale tienrittenkaart in België

Digitale vervoerbewijzen steeds populairder

Reizigers van De Lijn kunnen vanaf volgend voorjaar betalen met de m-card, een digitale tienrittenkaart. Met de m-card gaat De Lijn in op de groeiende vraag naar digitale vervoerbewijzen. De m-card is een Belgische primeur en maakt deel uit van de tariefaanpassing voor 2018. 

 

‘Rit met m-card helft goedkoper dan biljet bij de chauffeur’

De m-card van De Lijn  is de eerste digitale tienrittenkaart in België. Ze gaat in op de groeiende vraag naar digitale vervoerbewijzen als het m-ticket en het sms-ticket. Van beide werden intussen meer dan 63 miljoen stuks verkocht. De m-card zal te koop zijn via de apps van De Lijn en aanbieders van het m-ticket. De Lijn mikt op 1 februari, de tests zitten in de laatste fase. Tegen 2019 wil De Lijn iedereen mee op de kar van de mobiele betalingsmogelijkheden krijgen.

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘De m-card is een digitaal alternatief voor de intussen 26 jaar oude papieren Lijnkaart. Ze is ook makkelijk in gebruik. Om het gebruik ervan te stimuleren, zal een rit met de m-card de helft goedkoper zijn dan een biljet van 3 euro bij de chauffeur. Voor wie af en toe de bus of tram neemt, zijn het m-ticket en het sms-ticket de beste keuze.’

Betalen met een swipe

Een m-card of m-ticket kopen is simpel. Eerst installeer je de app van een m-leverancier. Vervolgens registreer je je. Net als bij een online aankoop moet dit maar één keer. Zodra dit achter de rug is, kan je met een smartphone een m-ticket aanvragen of een rit betalen met je m-card. Dat kan met enkele swipes, afhankelijk van de aanbieder is soms een pincode nodig. De externe aanbieders van het m-ticket en de m-card bieden ook andere producten aan, zoals andere duurzame vervoermiddelen, parking en laadpalen voor elektrische wagens.

 

Tariefaanpassing

De lancering van de m-card past in de tariefaanpassing van de tarieven van De Lijn vanaf 1 februari 2018. Digitale vervoerbewijzen zijn goedkoper dan hun fysieke varianten. De abonnementen van De Lijn blijven de goedkoopste van België en omgeving, maar worden wel aangepast aan de stijging van de levensduurte. De tarieven van de digitale tickets, biljetten en dagpassen wijzigen niet. 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.