De Lijn lanceert goedkopere digitale tienrittenkaart

Bijna 2 miljoen papieren rittenkaarten op termijn overbodig

Vrijdag 4 mei 2018 — Reizigers van De Lijn kunnen voortaan ook betalen met een digitale tienrittenkaart. Na drie maanden testen is het nieuwe vervoerbewijs helemaal klaar. Met de m-card10 gaat De Lijn in op de groeiende vraag naar digitale vervoerbewijzen, zoals het eerder gelanceerde m-ticket. De Lijn en Olympus Mobility bieden de m-card10 als eerste aan in hun apps.

 

Te koop via apps Olympus Mobility en De Lijn

De m-card10 van De Lijn is de eerste digitale tienrittenkaart in België. Ze gaat in op de groeiende vraag naar digitale vervoerbewijzen als het m-ticket en het sms-ticket. Van het m-ticket werden sinds de lancering in september 2016 al meer dan 600 000 stuks verkocht. De m-card10 is te koop via de apps van Olympus Mobility (via de werkgever) en De Lijn. Olympus Mobility biedt ook het m-ticket voor een enkele rit aan, en vervoerbewijzen voor de trein, deelauto en deelfiets. Andere aanbieders volgen binnenkort.

 

‘Concreet staaltje klantvriendelijkheid’

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘We zetten volop in op betere dienstverlening voor de reizigers. We willen de bestaande klanten beter bedienen én het is meer dan ooit de ambitie om meer Vlamingen te verleiden om over te stappen op het openbaar vervoer. Met dit soort innovaties maken we die ambitie hard. Na de recent fors verbeterde reizigersinformatie is de m-card10 nu een nieuw staaltje klantvriendelijkheid. Je zal sneller en gemakkelijker gebruik kunnen maken van bus of tram.’

‘Digitale versie van alle vervoerbewijzen op komst’

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘De m-card10 is een digitaal alternatief voor de intussen 27 jaar oude papieren Lijnkaart. Om het gebruik ervan te stimuleren, is een rit met de m-card de helft goedkoper dan een biljet van 3 euro bij de chauffeur. Voor wie af en toe de bus of tram neemt, is het m-ticket (1,80 euro) de beste keuze. Later dit jaar zullen we ook een digitale dagpas en een digitaal ticket voor evenementen aanbieden. Al onze vervoerbewijzen hebben dan een digitale versie. Zo stomen we ons klaar voor bussen en trams zonder cash aan boord.’

De lancering van de digitale tienrittenkaart is ook goed voor het milieu: er is geen papier meer nodig voor de productie, geen uitstoot tijdens de aanmaak en de verplaatsingen voor de levering van de kaarten worden uitgespaard. Jaarlijks gaan er bijna 2 miljoen papieren tienrittenkaarten over de toonbank.

 

Betalen met een swipe

Een m-card10 kopen is simpel. Eerst installeer je de laatste versie van de app (iOS of Android). Vervolgens registreer je je eenmalig met je gsm-nummer (De Lijn) of via je werkgever (Olympus Mobility). Daarna kan je een m-card10 kopen via een van de betaalmogelijkheden: de Bancontactapp, Visa en Mastercard.