De Lijn lanceert probeeractie 2024 voor scholieren eerste middelbaar

De Lijn lanceert probeeractie 2024 voor scholieren eerste middelbaar

Bye Bye kindertijd - Halloooo onafhankelijkheid

De Lijn kondigt met enthousiasme de lancering aan van de probeeractie 2024, gericht op 12-jarige scholieren die de overstap maken naar het eerste middelbaar. Met deze jaarlijkse actie krijgen jongeren de kans om kosteloos gebruik te maken van een abonnement voor de maand september, waarmee ze een vliegende start kunnen maken in hun nieuwe schooljaar.

Na het succes van vorig jaar, waarbij 1 op de 10 scholieren het aanbod voor een kosteloos abonnement benutte, zet De Lijn zich opnieuw in om jongeren te ondersteunen in hun reis naar zelfstandigheid. Van degenen die deelnamen aan de actie, gebruikte 68% het abonnement daadwerkelijk, en 56% koos er ook voor om na afloop van de actie een abonnement aan te schaffen.

Dit jaar bereikt De Lijn een hele nieuwe generatie van ongeveer 73.000 scholieren met haar probeerabonnement voor de maand september. De Lijn zal dit doen door middel van verschillende strategieën:

  • Het promoten van het gratis maandabonnement via persberichten en communicatiekanalen van steden en gemeenten.
  • Directe communicatie met alle lagere scholen in Vlaanderen, zodat zij leerlingen en ouders kunnen informeren over de actie.
Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare werken: “Dit is een ideale actie om het aanbod van De Lijn te ontdekken. Het kan hen aanmoedigen om het openbaar vervoer te gebruiken in hun verdere schoolcarrière en ook daarbuiten. Tegelijk dragen ze ook bij aan een duurzame toekomst.” ​
Ann Schoubs, directeur-generaal De Lijn: “De overgang naar het eerste middelbaar is voor veel jongeren een grote stap. Het is ook vaak het moment waarop ze opnieuw moeten beslissen over hun vervoer naar school. Met onze probeeractie willen we eerstejaars laten kennismaken met het openbaar vervoer in Vlaanderen en de voordelen van een Buzzy Pazz, het abonnement voor jongeren. Reizen met de bus of tram naar school is efficiënt, veilig en goed voor het milieu.”

Ouders worden uitgenodigd om zich vóór 13 augustus 2024 aan te melden op delijn.be/probeeractie om gebruik te maken van het probeerabonnement. De abonnementen worden in de loop van augustus op een elektronische kaart verstrekt en zijn geldig van 1 tot en met 30 september 2024. Deze actie biedt niet alleen jongeren de kans om hun zelfstandigheid te verkennen, de chauffeurs van De Lijn nemen de rol van mama- of papa-taxi op.

Eind september ontvangen ouders een tweede mailing waarin ze worden uitgenodigd om een Buzzy Pazz-jaarabonnement aan te schaffen via het e-salesplatform, geldig vanaf oktober.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.