De Lijn lanceert verbeterde druktebarometer

De Lijn lanceert verbeterde druktebarometer

De Lijn lanceert vandaag haar vernieuwde druktebarometer. Met de tool in de bestaande app van De Lijn kunnen reizigers zien hoe druk het is op hun bus of tram. In deze verbeterde versie kan de reiziger feedback geven op de drukte van de eigen rit.

Verbeterde versie van de druktebarometer

Eind oktober lanceerde De Lijn in haar app de druktebarometer. Reizigers die een halte opzoeken, zien naast de rit een gekleurd (van groen, over geel en oranje tot rood) icoon staan: dit icoon geeft aan hoe druk de specifieke rit is (bv. veel zitplaatsen vrij, enkele zitplaatsen vrij, enkel staanplaatsen vrij, amper staanplaatsen vrij).

Roger Kesteloot, directeur-generaal:

'De voorspelling van de drukte gebeurt op basis van de geregistreerde MOBIB-scans op de lijn tijdens de voorgaande week, aangevuld met fysieke tellingen die regelmatig uitgevoerd worden. Het is dus erg belangrijk dat reizigers altijd hun MOBIB-kaart scannen bij het opstappen.'

Hoe werkt de feedbackknop?

Geeft het icoon aan dat er nog veel zitplaatsen vrij zijn en klopt dat? Dan kan de reiziger dit bevestigen. Geeft het icoon aan dat er nog veel zitplaatsen vrij zijn, maar is dat eigenlijk niet zo? Dan kan de reiziger dit afwijzen en aanduiden hoe druk het is.

Op basis van die feedback kan het algoritme dat gebruikt wordt, verbeterd worden.

Lydia Peeters, minister van Mobiliteit:

'Deze extra tool komt zeker van pas naast de verschillende maatregelen die we samen met De Lijn al hebben genomen om het veilig gebruik van het openbaar vervoer tijdens de coronacrisis te garanderen. Door de nieuwe feedbackfunctie van de druktebarometer in de De Lijn app, zal de informatie meer up-to-date zijn,  waardoor reizigers een beter zicht krijgen op de drukte van de verschillende lijnen.'

Praktisch

  1. Reizigers kunnen de app downloaden in de App Store, Google Play Store of via de website van De Lijn.
  2. In de app kan de reiziger zijn halte ingeven.
  3. De reiziger krijgt dan de lijn(en) te zien met doorkomsttijden.
  4. Links naast het lijnnummer staat er een tram- of busicoontje. Dat was vroeger ook al zo, maar nu staat daar ook een groen, geel of rood icoontje bij. Dit icoontje geeft aan hoe druk de specifieke rit is.
  5. In de nieuwe versie kan de reiziger feedback geven op dit icoontje door aan te duiden of dit klopt of niet.
Contacteer ons
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.