De Lijn maakt zaterdag 17 en zondag 18 december de tram- en busrit van en naar de Antwerpse park-and-rides Merksem, Luchtbal en Linkeroever gratis voor de reiziger

De Lijn maakt zaterdag 17 en zondag 18 december de tram- en busrit van en naar de Antwerpse park-and-rides Merksem, Luchtbal en Linkeroever gratis voor de reiziger

Met de feestdagen in aantocht is het traditioneel druk in en rond Antwerpen. Zaterdag en zondag worden er bovendien dringende herstellingswerken uitgevoerd aan de brugvoeg richting Gent op het viaduct van Merksem. Om het verkeer naar en in de stad te verlichten, en om de P+R's en bijhorende tramaanbod nogmaals te promoten, biedt De Lijn dat weekend kosteloos een bus- en tramticket tussen de P+R’s en het stadscentrum aan.

Lydia Peeters, Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken:

“Ik ben tevreden dat we samen met De Lijn, het Agentschap Wegen en Verkeer (AWV) en Lantis een oplossing hebben uitgewerkt die enerzijds het gebruik van de P+R’s stimuleert en anderzijds ons tramaanbod van en naar de stad promoot. We hopen dat veel mensen ingaan op het aanbod en zo the last mile op een duurzame manier afleggen. AWV zal alvast zorgen voor extra signalisatie.”

Guy Weyns, directeur Marketing & Mobiliteit De Lijn:

We zetten er als De Lijn graag mee de schouders onder om de stad Antwerpen bereikbaar en leefbaar te houden tijdens dit weekend. Door de bezoekers van de stad Antwerpen nu het gemak en comfort van de P+R’s te laten ervaren, nemen ze hopelijk ook na de feestdagen de P+R’s op in hun verplaatsingspatroon.”

Koen Kennis, schepen voor mobiliteit Stad Antwerpen:

We willen zoveel mogelijk mensen de kans geven om te genieten van de sfeer op ‘Winter in Antwerpen’ of om kerstinkopen te doen. De snelste en goedkoopste manier om het centrum te bereiken, is door gebruik te maken van het openbaar vervoer. Kortom, onze P+R’s zijn de perfecte plek om je dagje Antwerpen te beginnen.”

Stewards aan de P+R’s wijzen de gebruikers de weg.

De Lijn zorgt voor een speciaal kosteloos sms-ticket (+ € 0,15 operatorkost). Dit is een heen- en terugticket tussen de P+R en het centrum. Voor bezoekers die geen Belgisch gsm-nummer hebben, voorziet De Lijn een aparte QR-code waarmee de klanten een M-ticket bekomen waarmee ze gratis een heen- en terugrit tussen de P+R’s en het centrum kunnen maken.

Vanuit de 3 P+R’s ben je met de tram snel in het centrum van Antwerpen. Vanuit P+R Luchtbal en P+R Merksem sta je in ongeveer 20 minuten in het centrum, vanuit P+R Linkeroever doe je er ongeveer 10 minuten over.

  • Vanuit P+R Luchtbal rijden tramlijnen 1 en 6, en buslijnen 641, 720, 770, 771 en 772.
  • Vanuit P+R Merksem rijden tramlijnen 2 en 3.
  • Vanuit P+R Linkeroever rijden tramlijnen 3, 5 en 9.

Reizigers kunnen de realtime-info raadplegen in de app of op de website van De Lijn en aan de schermen aan de haltes.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.