De Lijn mag 146 lagevloertrams bestellen bij CAF
Raad van State verwerpt beroep Bombardier
De Lijn mag 146 lagevloertrams bestellen bij de Spaanse constructeur CAF. De Raad van State heeft het beroep van tramconstructeur Bombardier tegen de gunning verworpen. Directeur-generaal Roger Kesteloot is opgelucht: ‘Na dit arrest van de Raad van State gaan we meteen aan de slag om de nieuwe trams te bestellen. Zo kunnen we werk maken van de verdere verjonging van onze tramvloot, met in de eerste plaats de vervanging van de eerste 24 Kusttrams.’
Groen licht voor vernieuwing tramvloot t.w.v. 295 miljoen euro
Het arrest van de Raad van State zet het licht op groen voor de bestelling van de eerste van mogelijk 7 schijven, goed voor een investering van 295 miljoen euro in 146 nieuwe lagevloertrams. Dit is de grootste trambestelling in de geschiedenis van De Lijn.
Met de aanbesteding wil de vervoermaatschappij haar tramvloot drastisch verder vernieuwen. Dat is nodig voor de geplande tramuitbreidingen, een hogere betrouwbaarheid en betere toegankelijkheid. De trams vervangen de 48 Kusttrams en de resterende PCC-trams in Antwerpen en Gent. Tegen de eerste levering zullen de Kusttrams 36 jaar zijn, de oudste PCC’s dateren van de jaren zestig van vorige eeuw en werden intussen gereviseerd.
Eerste nieuwe trams in najaar 2019
De bestelling bestaat uit 7 schijven voor alles samen 146 trams: 66 voor Antwerpen, 18 voor Gent en 57 voor de kust. Daar komen er nog 5 bij als de Kusttram wordt doorgetrokken naar Veurne. De eerste schijf bestaat uit 24 Kusttrams en heeft een waarde van 56,3 miljoen euro. Afhankelijk van de financiering door de Vlaamse regering kunnen nog 6 schijven volgen. De eerste trams worden geleverd na de zomer van 2019. De nieuwe trams zijn 31,4 meter lang, dat is evenveel als een Hermelijntram of een korte Albatrostram. Ze bieden comfortabel plaats aan ongeveer 180 reizigers.
CAF goedkoper qua aankoop, onderhoud en verbruik
Met zijn arrest bevestigt de Raad van State dat de vervoermaatschappij de offertes correct heeft geëvalueerd. Nadat de Raad van State vorig najaar de eerste gunning aan CAF had vernietigd, herbevestigde de raad van bestuur van De Lijn op 13 juni de gunning na een aanvullende motivering. De lagere kosten voor de CAF-trams gaven daarbij de doorslag. Globaal genomen waren aankoop, onderhoud en energieverbruik circa 5 procent voordeliger. De voorstellen van beide fabrikanten waren kwalitatief gelijkwaardig.