De Lijn mag 146 lagevloertrams bestellen bij CAF

Raad van State verwerpt beroep Bombardier

De Lijn mag 146 lagevloertrams bestellen bij de Spaanse constructeur CAF. De Raad van State heeft het beroep van tramconstructeur Bombardier tegen de gunning verworpen. Directeur-generaal Roger Kesteloot is opgelucht: ‘Na dit arrest van de Raad van State gaan we meteen aan de slag om de nieuwe trams te bestellen. Zo kunnen we werk maken van de verdere verjonging van onze tramvloot, met in de eerste plaats de vervanging van de eerste 24 Kusttrams.’

 

Groen licht voor vernieuwing tramvloot t.w.v. 295 miljoen euro

Het arrest van de Raad van State zet het licht op groen voor de bestelling van de eerste van mogelijk 7  schijven, goed voor een investering van 295 miljoen euro in 146 nieuwe lagevloertrams. Dit is de grootste trambestelling in de geschiedenis van De Lijn.

Met de aanbesteding wil de vervoermaatschappij haar tramvloot drastisch verder vernieuwen. Dat is nodig voor de geplande tramuitbreidingen, een hogere betrouwbaarheid en betere toegankelijkheid. De trams vervangen de 48 Kusttrams en de resterende PCC-trams in Antwerpen en Gent. Tegen de eerste levering zullen de Kusttrams 36 jaar zijn, de oudste PCC’s dateren van de jaren zestig van vorige eeuw en werden intussen gereviseerd.

 

Eerste nieuwe trams in najaar 2019

De bestelling bestaat uit 7 schijven voor alles samen 146 trams: 66 voor Antwerpen, 18 voor Gent en 57 voor de kust. Daar komen er nog 5 bij als de Kusttram wordt doorgetrokken naar Veurne. De eerste schijf bestaat uit 24 Kusttrams en heeft een waarde van 56,3 miljoen euro. Afhankelijk van de financiering door de Vlaamse regering kunnen nog 6 schijven volgen. De eerste trams worden geleverd na de zomer van 2019. De nieuwe trams zijn 31,4 meter lang, dat is evenveel als een Hermelijntram of een korte Albatrostram. Ze bieden comfortabel plaats aan ongeveer 180 reizigers.

 

CAF goedkoper qua aankoop, onderhoud en verbruik

Met zijn arrest bevestigt de Raad van State dat de vervoermaatschappij de offertes correct heeft geëvalueerd. Nadat de Raad van State vorig najaar de eerste gunning aan CAF had vernietigd, herbevestigde de raad van bestuur van De Lijn op 13 juni de gunning na een aanvullende motivering. De lagere kosten voor de CAF-trams gaven daarbij de doorslag. Globaal genomen waren aankoop, onderhoud en energieverbruik circa 5 procent voordeliger. De voorstellen van beide fabrikanten waren kwalitatief gelijkwaardig. 

2017-07-14---De-Lijn-mag-146-lagevloertrams-bestellen-bij-CAF.pdf

PDF - 154 Kb

Urbos-100---technische-fiche.pdf

PDF - 259 Kb

Tom Van de Vreken

Woordvoerder VVM De Lijn / De Lijn Antwerpen, De Lijn

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.