De Lijn mikt op meer chauffeurs met extra maatregelen

De Lijn mikt op meer chauffeurs met extra maatregelen

Eind 2019 afklokken op 570 nieuwe buschauffeurs

 

De Lijn heeft een stevig pakket aan extra maatregelen samengesteld om het beroep van buschauffeur aantrekkelijker te maken en om meer chauffeurs te rekruteren. Het gaat onder meer om maatregelen om het werk flexibeler te maken, de mogelijkheid om gepensioneerden op vrijwillige basis opnieuw in te schakelen, een kortere selectieprocedure en een betere begeleiding van chauffeurs. Er zijn dit jaar al 410 nieuwe chauffeurs gestart bij De Lijn en de openbare vervoersmaatschappij wil tegen eind 2019 afklokken op 570 nieuwe buschauffeurs.

De Lijn voelt de vergrijzing: heel wat buschauffeurs zijn op pensioen gegaan of gaan binnenkort op pensioen. De rekrutering van nieuwe chauffeurs is niet altijd evident, want buschauffeur is een knelpuntberoep. Vooral in de regio’s Antwerpen, Leuven en de Kempen laat het tekort aan chauffeurs zich voelen.

“Het is vechten om elke chauffeur”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts. “We hebben het ook onszelf een beetje aangedaan omdat we extra hebben geïnvesteerd in De Lijn en hebben gezorgd voor extra aanbod. In een krappe arbeidsmarkt moeten we nu extra ons best doen om aantrekkelijk genoeg te zijn voor chauffeurs”.

Extra maatregelen

Er is nu een stevig pakket extra maatregelen om het beroep aantrekkelijker te maken en om meer buschauffeurs te rekruteren voor De Lijn.

Met de vakorganisaties werd een akkoord bereikt dat meer flexibiliteit mogelijk maakt. Na bekrachtiging van de overeenkomst door de Raad van Bestuur, krijgen chauffeurs de mogelijkheid om meer uren te kloppen wanneer ze dat zelf willen: de maximale weekgrens wordt opgetrokken van 50 uur naar 70 uur. Ook de 120 vrijwillige overuren per jaar – voorzien in de wet werkbaar en wendbaar werk – worden nu mogelijk gemaakt binnen De Lijn.  Er wordt ook een paritaire werkgroep opgericht voor verder overleg over het aantrekkelijker maken van het beroep van buschauffeur en technieker bij De Lijn.

Daarnaast voorziet De Lijn verschillende maatregelen om het werk van de buschauffeurs aangenamer te maken. Zo wordt er een nieuw planningssysteem uitgerold waarbij elke chauffeur zijn of haar persoonlijke ‘wensrooster’ kan doorgeven, zodat het dienstrooster beter afgestemd kan worden op de persoonlijke voorkeuren. Dankzij de inzet van een 80-tal teamcoaches worden chauffeurs beter ondersteund. Gepensioneerde buschauffeurs die nog perfect geschikt zijn om te rijden met de bus krijgen de kans om nog eens mee te draaien, bijvoorbeeld bij grote evenementen. De Lijn start samen met preventiespecialist Idewe en het UZ Antwerpen ook een onderzoek rond het bioritme en welzijn van de buschauffeur.

De inspanningen voor de rekrutering worden verder opgedreven. Een brede mediacampagne maakt mensen warm voor een job bij De Lijn. De selectieprocedure wordt ingekort. Het Talent-departement van De Lijn wordt versterkt met tijdelijke krachten, zodat sollicitaties sneller kunnen verlopen.

 570 nieuwe chauffeurs aanwerven in 2019

De Lijn wil dit jaar 570 nieuwe chauffeurs aanwerven. Sinds januari 2019 zijn er reeds 410 nieuwe buschauffeurs gestart. In de komende weken zal dit aantal stijgen tot meer dan 450 en dan zitten er nog heel wat kandidaten in de pijplijn. Dankzij deze inspanningen kan het tekort in de meeste regio’s weggewerkt worden in de volgende maanden.

Kandidaat-chauffeurs kunnen zich melden via  www.delijn.be/jobs (dienst CC Talent : 059 34 57 30 – [email protected])

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.