De Lijn neemt maatregelen na incident met deursluiting

De Lijn neemt maatregelen na incident met deursluiting

Op 5 december 2023 raakte een meisje geklemd tussen de deuren van een bus op de schoollijn van Steenokkerzeel naar Keerbergen. Na het incident startte De Lijn in samenwerking met de onderaannemer een onderzoek naar de oorzaak van het voorval. Er werden afspraken gemaakt tussen de gemeente Kampenhout, politiezone KASTZE en De Lijn over verschillende vervolgacties. Het onderzoek naar de oorzaak van het incident is intussen helemaal afgerond.

Bij de specifieke busreeks ingezet op de rit van het voorval in Kampenhout, werd de werking van het beveiligingsmechanisme bij de sluiting van de deuren grondig uitgetest.

Uit de testen blijkt dat de beveiliging steeds werkt, behalve bij een dwangsluiting van de deuren. ‘Dwangsluiting’ is een manier voor het aansturen van de deuren waarbij deze kunnen sluiten als er reizigers voor de optische sensoren staan, bijvoorbeeld als de bus erg vol is ​

Deze diagnose komt ook overeen met de bevindingen van de externe expertise uitgevoerd door de onderaannemer in december. ​

Het aantal voertuigen van deze specifieke busreeks in de vloot van De Lijn en de exploitanten is erg beperkt.

De Lijn staat ondertussen in contact met de constructeur om de software te laten aanpassen zodat ook bij een dwangmatige sluiting van de deuren de beveiliging tegen inklemming van reizigers in werking treedt.

In afwachting van deze fix zijn er al de nodige maatregelen genomen zodat chauffeurs die rijden op de betreffende schooldiensten van Haacht-Tildonk-Keerbergen de deuren enkel automatisch laten sluiten, met de gebruikelijke beveiliging dus.

Beter doorschuiven ajb

In december werd er ook afgesproken dat De Lijn de bezetting van de schoolritten in Kampenhout zou monitoren. In de afgelopen maand januari heeft De Lijn op verschillende momenten tellingen en observaties aan de haltes in de regio uitgevoerd. De resultaten tonen aan dat de ritten druk gebruikt worden, maar dat er van een echte structurele overbezetting op de voertuigen geen sprake is.

We zagen wel ​ dat de capaciteit van de voertuigen niet altijd optimaal wordt benut. Reizigers bleven na het opstappen vaak aan de deuren staan, om bij aankomst ook snel te kunnen uitstappen. Daardoor kunnen nieuwe opstappende reizigers moeilijk doorschuiven, en wordt de volledige ruimte in de bus niet gebruikt.

Controleurs van De Lijn voerden tijdens de maand januari een aantal sensibiliseringsacties op de bus en aan de haltes uit, waarbij reizigers werden gewezen op het belang van doorschuiven. De Lijn voorziet in het voorjaar nog een aantal sensibiliseringsacties.

Ook voor de gemeente Kampenhout heeft veiligheid de hoogste prioriteit. De gemeente en De Lijn blijven de situatie monitoren. In een volgende fase van de invoering van het nieuwe Hoppin-netwerk in de regio zullen De Lijn en de lokale besturen binnen de vervoerregio ook de schoollijnen mee opnemen.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.