De Lijn neemt nieuwe gelede elektrische bussen in dienst in Zomergem

Sinds 15 mei zet de Vlaamse Vervoermaatschappij De Lijn de eerste gelede e-bussen vanuit de stelplaats Zomergem in. Ze worden vooral ingezet op streeklijnen die ook de stad Gent aandoen. De Lijn zet volop verder in op de verjonging en vergroening van haar busvloot.

Nadat De Lijn al standaard e-bussen (lengte 12 m) en midi e-bussen (lengte 8,5 m) in dienst heeft genomen, is het nu de beurt aan gelede e-bussen. Het grote pluspunt van deze 18 m lange e-bussen is dat ze heel wat meer reizigers kunnen vervoeren. Daar waar standaard e-bussen zo’n 80 reizigers aankunnen, loopt dit bij gelede e-bussen op tot ruim 110 personen.

De indienstname van de eerste gelede e-bussen vanuit de stelplaats Zomergem is een onderdeel van het plan om 109 dergelijke voertuigen in heel Vlaanderen in te zetten vanuit de stelplaatsen Winterslag, Hasselt-Crutzen, Tielt-Winge, Leuven-Noord, Sint-Niklaas, Zomergem en Brugge. In totaal worden er dit kwartaal 14 voertuigen op de stelplaats Zomergem verwacht. De Lijn start de uitrol met 3 voertuigen.

“Uiteraard beschikken ook deze e-bussen over de intussen gekende uitrusting”, geeft directeur-generaal van De Lijn Ann Schoubs aan. “Zo beschikken ze over USB-laadpunten voor gsm’s en smartphones, een elektrisch bediende automatische oprijplaat voor minder mobiele reizigers, zitplaatsen met gerecycleerd leer en ingelegde iconen voor speciale reizigers, een verbeterde vering en klimatisering en 2 extra-brede schermen met actuele ritinformatie. Maar ook aan het comfort en de veiligheid van de chauffeurs hebben we gedacht. Hun stoel is verwarmd en geventileerd, de bussen beschikken over alle moderne veiligheidssystemen, hun stuurpost is beveiligd en hun zicht naar achter is veel duidelijker dankzij camera’s in plaats van spiegels.”
Lievegems schepen van mobiliteit Chris De Wispelaere: "De nieuwe bussen zullen ongetwijfeld aanzetten tot meer gebruik van het openbaar vervoer. Niet alleen zijn ze beter voor het milieu, maar ook de uitzonderlijke verbetering van het reizigerscomfort is een grote troef. Verplaatsingen met de nieuwe bussen van De Lijn worden nu echt wel een beetje reizen."

De spiksplinternieuwe gelede e-bussen worden vooral ingezet op streeklijnen die zowel landelijke gemeenten als de stad Gent bedienen.

 

Share

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.