De Lijn neemt nieuwste generatie e-bussen in dienst in regio Kortrijk

De Lijn neemt nieuwste generatie e-bussen in dienst in regio Kortrijk

De Vlaamse vervoermaatschappij De Lijn start met emissievrij openbaar vervoer in de regio Kortrijk. Reizigers kunnen vanaf vandaag gebruik maken van de eerste drie elektrische bussen, die de komende weken aangevuld worden met nog eens 13 e-bussen. Met deze volledig uitgeruste e-bussen van de nieuwste generatie wil De Lijn meer reizigers naar het openbaar vervoer halen, zodat er minder auto’s onderweg zijn en er dus minder uitstoot is.

Kortrijk is een van de eerste steden waar de nieuwste generatie van e-bussen in dienst worden genomen.

“De ritten die vanuit de stelplaats worden aangeboden, komen dan ook bijzonder goed overeen met de mogelijkheden van de e-bussen,” zegt Ann Schoubs, directeur-generaal van De Lijn. “Dat betekent dat we met de 16 e-bussen evenveel oude en vervuilende EUR3-dieselbussen uit dienst kunnen nemen.”

De nieuwe e-bussen zullen ingezet worden op alle lijnen die vanuit de stelplaats bediend worden.

“Met deze e-bussen investeert De Lijn in een sterk verbeterde ervaring aan boord om zo meer reizigers naar het openbaar vervoer te halen, de vergroening is echt ingezet,” zegt Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Lydia Peeters. “Vlaanderen zet zo samen met De Lijn volop in op duurzaamheid en de vergroening van het wagenpark. Een duidelijke ambitie voor gezondere lucht en om de klimaatuitdagingen daadwerkelijk aan te pakken.”

Troeven

De e-bussen beschikken inderdaad over heel wat troeven: extra-brede infoschermen met actuele ritinformatie en halteaankondiging, een elektrische oprijplaat voor rolstoelen, USB-laadpunten voor gsm’s en smartphones, een uitnodigende vloerbedekking met hout-look, zitplaatsen bekleed met gerecycleerd leder, aangename LED-binnenverlichting, een verbeterde klimaatregeling, een comfortabele vering en veel meer. En aangezien ze volledig elektrisch zijn aangedreven, zijn ze veel stiller en trillingsvrij.

Veiligheid

Ook aan de veiligheid van reiziger, omstaanders en chauffeur is gedacht. De e-bussen beschikken over een breed palet van veiligheidsuitrustingen, zoals camera’s in plaats van zij- en achteruitrijspiegels, antislip en antibotsing, verschillende detectiesystemen en een trambel voor voetgangers en fietsers. Daarnaast kan de chauffeur zijn stuurpost voldoende afsluiten om eventuele agressie tegen te gaan.

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.