De Lijn opent nieuw busstation aan Veurne Station 

Na de herinrichting van de treinperrons en de opstart van het Veurnse Hoppinpunt, werd ook in 2024 volop getimmerd aan de stationsomgeving. De Lijn voltooide de aanleg van een nieuw toegankelijk busstation. Aquaduin, Aquafin NV, het Agentschap Wegen en Verkeer en Stad Veurne investeren verder in de heraanleg van de stationsomgeving. 

Heraanleg busstation 

In opdracht van De Lijn staken aannemers Vanlerberghe en De Brabandere op 4 maart 2024 de eerste schop in de grond voor de aanleg van gloednieuwe bushaltes ter hoogte van het historische tramgebouw op de kop van de Statieplaats. ​ 

Er werd een keerpunt met twee perrons aangelegd zodat 4 gelede bussen tegelijkertijd kunnen halteren. Dankzij de aanleg van de brede verhoogde perrons wordt het in- en uitstappen een stuk makkelijker. Ook bij het uittekenen van het traject van en naar de perrons kregen veiligheid en comfort een hoge prioriteit. 

Stad Veurne voorziet in de plaatsing van schuilhuisjes op de perrons. 

Deze investering bedraagt maar liefst 1 276 586 euro. Het vernieuwde busstation werd in gebruik genomen vandaag, 20 januari 2025, in aanwezigheid van burgemeester Peter Roose, schepen van Openbare Werken Elise Sticker en schepen van Mobiliteit Tijs Corneillie. 

Heraanleg omgeving 

Rond de beschermde stationschefwoning is een groene zone voorzien waar bomen aangeplant worden die op termijn voor verkoeling zullen zorgen. De Lijn bouwde ook een functioneel gebouw voor haar personeel op de site: dit gebouw bevat een technische ruimte en ook toiletgelegenheid voor chauffeurs. ​ 

 

Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.