De Lijn past haar aanbod aan in de regio Leuven
Onderweg naar een efficiënter en vraaggericht busnetwerk in Leuven
De Lijn vernieuwt op 6 januari 2025 haar busnetwerk in de regio Leuven. Met de aanpassingen brengt ze de principes van basisbereikbaarheid in praktijk. Het vernieuwde netwerk biedt efficiëntere verbindingen die beter inspelen op de behoeften van de reiziger en een optimale aansluiting op andere vervoersmodi mogelijk maken. Het gaat om een mix van wijzigingen zoals nieuwe lijnen, nieuwe trajecten voor bestaande verbindingen, een betere ontsluiting van grote attractiepolen, frequentieverhogingen, nieuwe lijnnummers ... Reizigers kunnen via de website en app van De Lijn alle informatie over de wijzigingen raadplegen.
Betere bediening van grote attractiepolen
Met basisbereikbaarheid wordt het netwerk meer vraaggericht: het wordt sterker op verbindingen waar er grote vraag is naar openbaar vervoer. Basisbereikbaarheid streeft zo naar een efficiënter gebruik van de bestaande middelen door zich te concentreren op de routes waar de vraag het grootst is. Daarnaast vult het nieuwe net gaten in het netwerk, door nieuwe of verbeterde verbindingen te creëren waar momenteel geen of te weinig openbaar vervoer beschikbaar is.
In de regio Leuven betekent dit concreet:
- Een hoogwaardige ontsluiting van de vijf top attractiepolen: vanuit de omliggende gemeenten kan je vanaf 6 januari het station, het universitair ziekenhuis Gasthuisberg, het centrum van de stad, de campus Heverlee en het researchpark Haasrode bereiken met de bus, met maximaal één overstap.
- De lijnen op de grote invalswegen (N-wegen) naar Leuven worden opgewaardeerd: tijdens de spits op weekdagen kan je op alle invalswegen rekenen op een bus minstens, om het kwartier.
- De ringbussen blijven ook sterkhouders.
- Regionale lijnen rijden zoveel mogelijk via de ring. Stadslijnen en schoollijnen rijden via het centrum om een overstap voor een korte afstand te vermijden.
- Stadslijnen rijden voortaan ook frequenter en later op weekdagen. Op zaterdag tijdens de shoppinguren worden de stadslijnen eveneens versterkt.
Wat verandert er concreet? Een paar voorbeelden
- De nieuwe lijn 1 Kessel-Lo Sparrenboslaan - Leuven - Egenhoven - Bertem van Kessel-Lo (Sparrenboslaan) via Leuven Station en Leuven Centrum naar Egenhoven en Bertem. Tussen Kessel-Lo en Egenhoven kan je op weekdagen in de spits- en daluren en op zaterdag tussen 10 en 18 uur elke 15 minuten rekenen op een bus. Daarbuiten rijdt de bus elk half uur. Tussen Egenhoven en Bertem rijdt deze lijn elk half uur tijdens de spits- en daluren en op zaterdag tussen 10 en 18 uur. Daarbuiten is er elk uur een bus.
- Met de vernieuwde lijn 2 Leuven Vaartkom – Heverlee Campus krijgt de Vaartkom, een wijk met veel appartementsgebouwen, een directe verbinding met het centrum van de stad.
- De nieuwe lijnen 20 en 21 vervangen de lijnen 284 en 285: ze verbinden de stations van Leuven en Mechelen via de N26 (Mechelsesteenweg). Aan deze stations én aan Kampenhout Sas kan je vlot overstappen op andere lijnen en/of treinen. De lijnen 20 en 21 zijn op elkaar afgestemd, waardoor je tussen Herent en Leuven elke 15 minuten kan rekenen op een bus.
- Inwoners van Aarschot en Holsbeek reizen vanaf 6 januari met de nieuwe lijn 41 Leuven-Hulsberg-Holsbeek-Aarschot snel en rechtstreeks naar het UZ Gasthuisberg en Leuven Centrum.
Nieuwe lijnnummers
De Lijn streeft ook naar een overzichtelijker netwerk waarbij de bediening van een specifieke lijn eenvoudig te begrijpen is aan de hand van het lijnnummer. Daarom maakt de openbaarvervoermaatschappij van de gelegenheid gebruik om nieuwe lijnnummers toe te wijzen. Een stadslijn met een hoge frequentie krijgt een enkel cijfer als lijnnummer. Streeklijnen, waarop je de hele dag kunt rekenen, krijgen twee cijfers. Functionele lijnen, zoals schoollijnen of lijnen die alleen tijdens de spitsuren rijden, krijgen drie cijfers. Snellijnen krijgen het prefix 'X' (van expresslijn) en nachtlijnen herken je aan het prefix 'N'. Lijnen die naar Brussel rijden, dragen het prefix ‘R’.
Ook in de regio Leuven krijgen zo de buslijnen nieuwe nummers, een paar voorbeelden:
- Lijn 317 Leuven- Tervuren-Kraainem metro herken je vanaf 6 januari aan het lijnnummer R80.
- Lijn 630 Leuven- Haasrode Research krijgt het nummer 43 en verbindt het industrieterrein voortaan met het UZ Gasthuisberg via de Tiensesteenweg en de Meerdaalboslaan. De scholieren van de UCLL en de werknemers behouden hun sterke, frequente verbinding met Leuven: de bus rijdt ook vanaf 6 januari om het kwartier tijdens de daluren en om de 7,5 minuten tijdens de spits, op weekdagen.
- Reis vanaf 6 januari via het centrum van de stad naar het universitair ziekenhuis Gasthuisberg, dan hoef je bovendien maar drie lijnnummers te onthouden: lijnen 41, 42 en 43.
- Alle schoolbussen in de regio hebben een driecijferig lijnnummer.
Communicatie voor de reizigers
Sinds midden november kunnen reizigers hun nieuwe route ontdekken via de routeplanner, op de app of via de website. Aan de betrokken haltes hangen affiches en via de website kan je een regiofolder met een overzicht van alle wijzigingen bestellen. De Lijn voert ook een gerichte, lokale campagne via de lokale media, sociale media en op de flanken van haar eigen bussen.
Persdienst