De Lijn ruilt stoffen zetelbekleding voor recuperatieleder

Bus- en tramreizigers krijgen meer zitcomfort

De Lijn ruilt de stoffen zetelbekleding op tram en bus definitief in voor recuperatieleder. Dat gebeurt na een positief onthaalde test in 23 nieuwe Albastrostrams. Het nieuwe materiaal is comfortabeler voor de bus- en tramreizigers, het is eenvoudiger te onderhouden en het geeft het openbaar vervoer nog meer klassevolle uitstraling. De raad van bestuur heeft een budget vrijgemaakt van 1 925 000 euro voor 5 jaar zodat er geleidelijk omgeschakeld kan worden. 'Meer comfort om meer reizigers te verleiden', zegt minister Weyts.

 

Investering 1,9 miljoen verdient zich terug

De Lijn zal voor de bekleding van zetels in trams en bussen gebruik maken van recuperatieleder. Dit zijn (snij)resten van leder of beschadigde ledervellen die niet meer geschikt zijn voor kledij. Ze worden vermalen en in een drager geperst. Er moeten dus geen extra dieren opgeofferd worden voor het grotere zitcomfort. De investering van 1 925 000 euro verdient zichzelf volledig terug. Het diepreinigen van de zitkussens valt in de toekomst immers weg.

Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts:

‘We willen meer mensen verleiden om de auto wat vaker te ruilen voor het openbaar vervoer. Dus investeren we volop in troeven zoals snelheid én comfort. We maken recordbedragen vrij voor nieuwe bussen en nieuwe trams en we schakelen over op een nieuwe zetelbekleding die er beter uitziet en vooral beter aanvoelt. Dat blijkt duidelijk uit het tevredenheidsonderzoek én de spontane reacties van reizigers die al mochten genieten van de nieuwe bekleding’.

Directeur-generaal Roger Kesteloot:

‘Het comfort van de zetels bepaalt in grote mate de waardering van onze reizigers over hun rit. Dat blijkt uit een tevredenheidsonderzoek bij 4600 reizigers. Met de omschakeling naar imitatieleder gaan we in op die wens. Ook voor de andere prioriteiten - betere reisinformatie en extra reizigersplaatsen - zijn we aan het werk.’

 

In nieuwe voertuigen en herstellingen

De zetelbekleding zal te vinden zijn in nieuw aangekochte voertuigen (o.a. de Albatrostrams, de lopende bestellingen van 146 CAF-trams en 230 bussen). Als stoffen zetels hersteld moeten worden, krijgen alle zetels in dat voertuig een nieuw jasje. De Lijn heeft 399 trams en 2100 bussen.

Contacteer ons
Jeroen Tiebout Woordvoerder, Kabinet Weyts
Over De Lijn

Over De Lijn

De Lijn is het Vlaamse overheidsbedrijf dat zorgt voor openbaar vervoer met bus en tram in Vlaanderen. Ongeveer 3,5 miljoen mensen maken jaarlijks één of meerdere keren gebruik van de diensten van De Lijn.

Voor haar werking krijgt de vervoermaatschappij een dotatie van het Vlaams Gewest, de belangrijkste aandeelhouder. De verkoop van vervoerbewijzen is de tweede inkomstenbron.

Het net van De Lijn telt ongeveer 1 000 lijnen en 16 000 haltes. Alles samen rijden de bussen en trams per jaar meer dan 200 miljoen kilometer. De eigen vloot telt 2 250 bussen en 400 trams. De privéfirma's die rijden in opdracht van De Lijn hebben zelf ook bussen. Zij nemen ongeveer de helft van de buskilometers voor hun rekening.

Met bijna 8 000 werknemers is De Lijn een van de grote werkgevers van het land. Bij de privé-exploitanten werken nog eens meer dan 2 000 mensen.

Als hoofdaandeelhouder van deelfietsen Blue-bike promoot en ondersteunt De Lijn combimobiliteit. Hierbij kunnen reizigers voor het laatste stuk van hun verplaatsing een bus- of tramrit combineren met een deelfiets.